Πόνος στο γόνατο: Που οφείλεται;

//Πόνος στο γόνατο: Που οφείλεται;
  • πόνος στο γόνατο

Πόνος στο γόνατο: Που οφείλεται;

Ο πόνος στο γόνατο αποτελεί μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ο πόνος στο γόνατο παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα τόσο σε ηλικιωμένα όσο και σε νεότερα άτομα που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό. Η εμφάνισή του  πόνου μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις που αφορούν την άρθρωση του γόνατος.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες για τον πόνο στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο εμφανίζεται ως σύμπτωμα σε αρκετές ορθοπαιδικές παθήσεις, ενώ η ταυτοποίησή του με κάποια από αυτές θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Ο πόνος προέρχεται συνήθως είτε από τραυματισμό, είτε από υπέρχηση, είτε από εκφύλιση της άρθρωσης. Οι συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με τον πόνο στο γόνατο είναι:

  • Ρήξη μηνίσκου:

Η ρήξη μηνίσκου είναι μία από τις συχνότερες κακώσεις τρου γόνατος. Κατά τη ρήξη μηνίσκου, ο ασθενής αισθάνεται ένα «κλικ» ή ένα “μπλοκάρισμα”  στην άρθρωση εξαιτίας του σπασμένου μηνίσκου. Η βλάβη αυτή συμβαίνει συνήθως σε έντονη περιστροφή ή σε ξαφνική έκταση του γόνατος. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης στους νέους ή εκφύλισης σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς.

  • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου:

Πολύ συχνά η ρήξη μηνίσκου συνοδεύεται και από ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η εν λόγω κάκωση προκαλεί πρόσθια αστάθεια του γόνατος και εμποδίζει τον ασθενή να εκτελέσει ελέυθερα περιστροφικές κινήσεις στηριζόμενος στο γόνατό του. Σε νέους και δραστήριους ασθενείς, η πάθηση αυτή χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης (αρθροσκόπηση γόνατος – συνδεσμοπλαστική) καθώς, η χρόνια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνεπάγεται χρόνια αστάθεια του γόνατος και κατά συνέπεια συντομότερη εμφάνιση μετατραυματικής αρθρίτιδας.

  • Χονδροπάθεια επιγονιτίδας:

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας αφορά στην καταπόνηση του αρθρικού χόνδρου ο οποίος καλύπτει την επιγονατίδα. Η επιγονατίδα συμβάλλει σημαντικά στις κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος. Ο ερεθισμός του χόνδρου της προκαλεί έντονα συμπτώματα (πόνος, αστάθεια, οίδημα της άρθρωσης) που ενοχλούν τους ασθενείς.

  • Χόνδρινη βλάβη:

Πρόκειται για βλάβη σε κάποιο σημείο των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης ή της επιγονατίδας. Επειδή ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει τη δυνατότητα της αυτοίασης-επούλωσης, οποιαδήποτε βλάβη του προκαλεί συμπτώματα και κυρίως πόνο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της βλάβης (έκταση, βάθος, θέση) η αντιμετώπιση διαφοροποιείται. Μικρές χόνδρινες βλάβες συχνά αντιμετωπίζονται με παρακολούθηση, ειδικές θεραπείες αποκατάστασης και ενδοαρθρικές εγχύσεις βιολογικών παραγόντων. Μέτριες και μεγάλες χόνδρινες βλάβες αντιμετωπίζονται αποκλειστικά επεμβατικά (αρθροσκόπηση γόνατος – χονδροπλαστική – μεταμόσχευση χόνδου).

  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος:

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια πάθηση που οδηγεί στο σταδιακό εκφυλισμό των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας, του μηρού κα της κνήμης. Η σταδιακή φθορά των αρθρικών επιφανειών προκαλεί έναν οξύ πόνο στο γόνατο ο οποίος επιδεινώνεται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε ασθενή. Σε αρχικά στάδια, η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται όπως μια μικρή χόνδρινη βλάβη. Οστεοαρθρίτιδα μέτριου και μεγάλου βαθμού αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την εφαρμογή της ολικής αρθροπλαστικής (κλασική ή ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος).

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης που προκαλεί τον πόνο στο γόνατο;

Στην περίπτωση που αισθανθείτε πόνο στο γόνατο και δεν υποχωρήσει εντός 24ώρου, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό προκειμένου να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της αιτίας που τον προκαλεί.

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στο γόνατο περιλαμβάνει κλινική εξέταση του ασθενούς, λήψη του ιατρικού ιστορικού του και πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία).

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο, αναλόγως της πάθησης που τον προκαλεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε μέσω χειρουργικών και ελάχιστα χειρουργικών μεθόδων. Η συντηρητική μέθοδος περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων, ενώ πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται και από το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Οι συχνότερες χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης παθήσεων που προκαλούν πόνο στο γόνατο είναι η αρθροσκόπηση γόνατος και η αρθροπλαστική γόνατος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο ορθοπαιδικός θα σας προτείνει μία εξατομικευμένη λύση για την αντιμετώπιση του πόνου στην άρθρωση του γόνατος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια που σχετίζονται με τον πόνο στο γόνατο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό & Αθλίατρο κ. Κόλλια Γεώργιο.

Ανάλογα με την αιτία του πόνου, υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση. Αρχικά, ο πόνος καταπραΰνεται με ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή και κατάλληλη θεραπευτική άσκηση.

Αν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει και αν δυσκολεύεστε να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό σας.

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση προκύπτει από τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την λεπτομερή κλινική εξέταση του γόνατος. Σε περιπτώσεις που ο ορθοπαιδικός υποπτεύεται περισσότερες από μια πιθανές αιτίες, μπορεί να συστήσει τη διενέργεια ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να καταλήξει στην τελική διάγνωση.

Η αρθροσκοπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος μικρής επεμβατικότητας κατά την οποία, ο ορθοπαιδικός ελέγχει το εσωτερικό της άρθρωσης και διορθώνει τυχόν  βλάβες, με τη βοήθεια κάμερας και μικροσκοπικών εργαλείων. Εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις ρήξης μηνίσκου, χόνδρινης βλάβης και ρήξης χιαστου.

Η αρθροπλαστική είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του γόνατος με μεταλλικές προθέσεις. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

2022-11-30T10:42:06+02:0022 Σεπτεμβρίου, 2021|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόνος στο γόνατο: Που οφείλεται;