Λαγονοψοΐτης & Θυλακίτιδα

/Λαγονοψοΐτης & Θυλακίτιδα
Λαγονοψοΐτης & Θυλακίτιδα2023-01-02T15:58:28+02:00

Λαγονοψοΐτης & Θυλακίτιδα

Τι είναι ο Λαγονοψοΐτης;

O Λαγονοψοΐτης είναι ένας μυς του ισχίου που σχηματίζεται από τη συνένωση του ψοΐτη και του λαγονίου μυός. Λειτουργία του είναι η κάμψη του μηρού.

Τι είναι ο θύλακος του λαγονοψοΐτη;

Ο ορογόνος θύλακος είναι ένα “προστατευτικό μαξιλάρι” και βρίσκεται στο σημείο όπου ο τένοντας του λαγονοψοίτη καταλήγει (καταφύεται) στο μηριαίο οστό. Παραμβάλεται μεταξύ τένοντα και οστού, μειώνει την μεταξύ τους τριβή και διευκολύνει την κίνηση του ισχίου.

Τι είναι η ορογονοθυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη;

Σε έντονη κάμψη του ισχίου, ο θύλακος συμπιέζεται ανάμεσα στον τενοντα του λαγονοψοίτη και στο μηριαίο οστό και τραυματίζεται. Ο συχνός τραυματισμός του θυλάκου οδηγεί σε φλεγμονή που ονομάζεται ορογονοθυλακίτιδα.

Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται συχνά σε άτομα που ασχολούνται με το ανηφορικό τρέξιμο, την κωπηλασία, και άλλα αθλήματα που απαιτούν εργώδη κάμψη του μηρού προς τον κορμό.

Λαγονοψοΐτης & Θυλακίτιδα: Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • Πόνος κατά την κάμψη (ανύψωση) του μηρού
  • Πόνος κατά την εσωτερική στροφή του ισχίου
  • Κροτούν ισχίο

Τι είναι το “κροτούν ισχίο¨;

Είναι το αίσθημα “αναπήδησης” που αντιλαμβάνεται ο ασθενής στο εσωτερικό του ισχίου του, όταν η κίνηση του λαγονοψοίτη εμποδίζεται από τα οστά της λεκάνης και του μηριαίου. Ο ασθενής αισθάνεται ότι ο τένοντας “μπλοκάρει” και “ξεμπλοκάρει” κάτα τη διάρκεια της κάμψης του ισχίου. Η αίσθηση αυτή είναι έντονη κατά την άρση από καθιστή θέση ή σε συγκεκριμένη θέση κάμψης του ισχίου κατά το τρέξιμο. Το κροτούν ισχίο σχετίζεται πολύ συχνά με θυλακίτιδα του λαγονοψοϊτη.

Θυλακίτιδα Λαγονοψοΐτη: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του ισχίου.  Ο ορθοπαιδικός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς, θα τον εξετάσει κλινικά και θα καταλήξει στην αντίστοιχη διάγνωση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα και μαγνητική, δεν είναι απαραίτητα στα αρχικά στάδια της νόσου. Μπορεί να απαιτηθούν αργότερα, αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή ενταθούν.

Λαγονοψοΐτης & Θυλακίτιδα: Ποια θεραπεία συνιστάται;

Η αντιμετώπιση είναι σχεδόν πάντα συντηρητική (μη χειρουργική). Συστήνεται ξεκούραση, αποχή από αθλητισμό και από οποιαδήποτε βαριά σωματική δραστηριότητα που φορτίζει το ισχίο, παυσίπονη και αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή. Σε δεύτερη φάση, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και επί εμμονής των συμπτωμάτων, μπορεί να υποβληθεί σε έγχυση (ένεση) κορτιζόνης ή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια.

Χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται μόνο σε αποτυχία των ανωτέρω θεραπευτικών μέτρων. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται καθαρισμός-αφαίρεση του φλεγμαίνοντος ορογόνου θυλάκου και χαλάρωση του τένοντα του λαγονοψοΐτη.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κόλλιας Γεώργιος, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων του ισχίου. Επικοινωνήστε μαζί του για να ακολουθήσετε μια λεπτομερή διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος που σας απασχολεί και να εφαρμόσετε τις κατάλληλες θεραπείες. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς!