Κάταγμα Περόνης

/Κάταγμα Περόνης
Κάταγμα Περόνης2023-04-12T16:59:57+03:00
Κάταγμα Περόνης

Το κάταγμα περόνης είναι ένας τύπος κατάγματος που εμφανίζεται στο οστό της περόνης, το οποίο είναι το ένα από τα δύο μακρά οστά της ποδοκνημικής. Η περόνη είναι παράλληλη με το μεγαλύτερο οστό της κνήμης και βρίσκεται στην πλάγια (εξωτερική) πλευρά του ποδιού.

Τα κατάγματα της περόνης μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του οστού. Επιπλέον, μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα από ένα ρωγμώδες κάταγμα έως ένα συντριπτικό σπάσιμο. Αυτά τα κατάγματα προκαλούνται συχνά από τραυματισμό, όπως άμεσο χτύπημα στο πόδι, περιστροφή ή πτώση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης. Αυτό σημαίνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, μια μικρή ρωγμή στο οστό αναπτύσσεται λόγω επαναλαμβανόμενης επιβάρυνσης.

Τα συμπτώματα ενός κατάγματος περόνης περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, ευαισθησία, μώλωπες και δυσκολία στην φόρτιση του πάσχοντος ποδιού. Η θεραπεία για ένα κάταγμα περόνης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κατάγματος.Μπορεί να περιλαμβάνει από ξεκούραση-αποφόρτιση, μέχρι χειρουργική επέμβαση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Αίτια κατάγματος περόνης

Το κάταγμα περόνης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

  • Τραυματισμός: Η πιο κοινή αιτία ενός κατάγματος περόνης είναι μια άμεση πρόσκρουση ή ένα χτύπημα στο κάτω μέρος του ποδιού. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε πτώσεις, τροχαία ατυχήματα, αθλητικούς τραυματισμούς ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που συνεπάγεται άσκηση μεγάλης βίας στο πόδι.
  • Στροφικός τραυματισμός: Η περόνη μπορεί επίσης να υποστεί κάταγμα λόγω μιας στροφικής κίνησης του ποδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αθλημάτων όπως είναι το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, όπου οι γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και οι περιστροφικές κινήσεις του γόνατος και της ποδοκνημικής είναι συνηθισμένες.
  • Κατάγματα λόγω καταπόνησης: Η υπερκόπωση ή η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της περόνης μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μικρών ρωγμών ή καταγμάτων. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω δραστηριοτήτων όπως είναι το τρέξιμο και το άλμα, ειδικά όταν ο αυξάνεται έντονα και απότομα η καταπόνηση του κάτω άκρου.
  • Οστεοπόρωση: Τα αδύναμα οστά λόγω οστεοπόρωσης μπορεί να κάνουν την περόνη πιο ευάλωτη σε κατάγματα, ιδίως σε ηλικιωμένους ενήλικες.
  • Παθήσεις: Ορισμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος των οστών ή οι φλεγμονές των οστών, μπορούν να αποδυναμώσουν την περόνη και να την καταστήσουν πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το κάταγμα περόνης;

Τα συμπτώματα ενός κατάγματος περόνης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση του κατάγματος. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος: Ο πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κατάγματος περόνης. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του κατάγματος ή να αντανακλά σε άλλα μέρη του ποδιού.
  • Οίδημα: Το πρήξιμο γύρω από το σημείο του κατάγματος είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από εκχυμώσεις και ευαισθησία.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης: Ένα κάταγμα περόνης μπορεί να περιορίσει το εύρος της κίνησης του αστραγάλου και του ποδιού, καθιστώντας δύσκολη τη βάδιση ή τη φόρτιση του πάσχοντος ποδιού.
  • Παραμόρφωση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, το κάταγμα μπορεί να προκαλέσει μια ορατή παραμόρφωση στο πόδι.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα: Εάν το κάταγμα επηρεάζει ένα νεύρο ή ένα αιμοφόρο αγγείο, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πόδι ή τον αστράγαλο.

Κάταγμα Περόνης – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση για ένα κάταγμα περόνης μπορεί να περιλαμβάνει ακινητοποίηση με τη χρήση γύψου, νάρθηκα ή επιδέσμου για τη σταθεροποίηση του οστού και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Ο πόνος μπορεί επιπλέον να αντιμετωπιστεί με τη χρήση μη συνταγογραφούμενων ή συνταγογραφούμενων αναλγητικών. Μόλις επουλωθεί το κάταγμα, συστήνεται φυσικοθεραπεία. Αυτό αποσκοπεί στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης, της δύναμης και της λειτουργικότητας του προσβεβλημένου ποδιού. Σε περιπτώσεις παρεκτοπισμένων και συντριπτικών καταγμάτων, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη σταθεροποίηση του οστού και την προώθηση της επούλωσης. Η ανάπαυση και η αποφυγή έντονης δραστηριότητας είναι σημαντική για την επούλωση του οστού και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Γεώργιος Κόλλιας, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της Ορθοπαιδικής αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό με ύψιστη προσοχή. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.