Ρήξη μηνίσκου

/Ρήξη μηνίσκου
Ρήξη μηνίσκου2022-09-28T14:17:16+03:00

 

Τι είναι οι μηνίσκοι;

Είναι χόνδρινες ελαστικές δομές της άρθρωσης του γόνατος. Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω.

Ποιά η χρησιμότητά τους;

Λειτουργούν σαν “αμορτισέρ” της άρθρωσης. Παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης, αποτρέποντας την άμεση επαφή των οστών αυτών και απορροφώντας τους κραδασμούς που παράγονται κατά τις κινήσεις του γόνατος.

Τι είναι ρήξη μηνίσκου;

Είναι μια σχισμή που χωρίζει το μηνίσκο σε δύο τμήματα. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ρήξης;

Πόνος, ιδίως όταν το γόνατο βρίσκεται σε θέση κάμψης και στροφής. Επίσης, εάν η ρήξη είναι μεγάλη, μπορεί το γόνατο να “κλειδώσει” σε μια θέση και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει κινήσεις κάμψης ή έκτασης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης;

Με το ιστορικό (μηχανισμός κάκωσης) και την λεπτομερή κλινική εξέταση. 

Η μαγνητική τομογραφία δεν αναδεικνύει πάντα τη ρήξη μηνίσκου. 

Απόλυτη διαγνωστική αξία έχει η αρθροσκόπηση γόνατος, ιδίως σε συγκεκριμένους τύπους ρήξης που δεν αναγνωρίζονται στην μαγνητική. 

Ποιά είναι η θεραπεία της ρήξης;

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, το είδος της ρήξης και την ηλικία του ασθενούς, η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική (φυσιοθεραπεία).

Πότε χρειάζεται συντηρητική θεραπεία;

Συνήθως, σε περιπτώσεις μικρών ρήξεων που δεν προκαλούν έντονα συμπτώματα και σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσιοθεραπεία και εγχύσεις υαλουρονικού οξέος.

Πότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία;

Σε νέους ασθενείς με υψηλές λειτουργικές απαιτήσεις και σε περιπτώσεις μεγάλων ρήξεων που προκαλούν έντονα συμπτώματα (συνεχής πόνος, “κλείδωμα” του γόνατος).

Πώς γίνεται η χειρουργική θεραπεία;

Με αρθροσκόπηση του γόνατος. Μέσα από 2 μικρές τομές του δέρματος, εισάγουμε στην άρθρωση μια κάμερα (αρθροσκόπιο) και ειδικά εργαλεία. Η κάμερα μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό του γόνατος σε μια οθόνη. Παρακολουθώντας την οθόνη, ελέγχουμε τα χαρακτηριστικά της ρήξης και την επιδιορθώνουμε με ειδικούς χειρισμούς.

Χρειάζεται αποθεραπεία μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής νοσηλεύεται μόνο την ημέρα του χειρουργείου και από την επόμενη είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το χειρουργημένο γόνατό του. Γενικά, συνιστούμε λίγες ημέρες ανάπαυσης και ένταξη σε πρόγραμμα αποκατάστασης, προκειμένου να επανέλθει γρήγορα και ανώδυνα το γόνατο στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας. Σε περιπτώσεις συρραφής της ρήξης, η αποθεραπεία διαρκεί περισσότερο. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο αρθροσκόπησης γόνατος ασθενών με ρήξη μηνίσκου, στο κανάλι του ορθοπαιδικού κ. Κόλλια στο Youtube. 

Πρόκειται για τραυματισμό-σχισμή που προκύπτει στο μηνίσκο, χωρίζοντάς τον σε 2 μέρη.

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος (πχ κατά το βαθύ κάθισμα ή τις στροφές του γόνατος) και σε χειρότερες περιπτώσεις  το «κλείδωμα» του γόνατος καθιστώντας το ανίκανο να εκτελέσει οποιαδήποτε κίνηση. Επίσης η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ή αστάθεια του γόνατος.

Σε νέους ασθενείς,  οι ρήξεις μηνίσκου προκαλούνται μετά από έντονη στροφική κίνηση του γόνατος  κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας  ενώ, σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, οι ρήξεις είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Απαραίτητη είναι η αναλυτική καταγραφή του ιστορικού του τραυματισμού και η κλινική εξέταση του γόνατος.  Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της ρήξης και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική:
Συντηρητική: ανάπαυση, φυσιοθεραπεία, παγοθεραπεία και εγχύσεις υαλουρονικού οξέος.
Αρθροσκοπική χειρουργική: μερική μηνισκεκτομή ή συρραφή του μηνίσκου