Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου 

/Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου 
Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου 2023-01-02T15:14:30+02:00

Ο επιχείλιος χόνδρος του ώμου αποτελεί ένα δακτυλίδι συνδετικού ιστού που περιβάλλει την ωμογλήνη. 

Είναι  ένας σημαντικός σταθεροποιητικός σχηματισμός του ώμου διότι, η παρουσία του αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης και της επιτρέπει να υποδέχεται καλύτερα την κεφαλή του βραχιονίου. 

Παράλληλα, αποτρέπει την κίνηση  της κεφαλής του βραχιονίου πέρα από τα όρια της ωμογλήνης, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης (αποτρέπει το εξάρθρημα ώμου). 

Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι μια τραυματική πάθηση του ώμου. 

Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια ρήξη. 

Οξεία ρήξη επιχείλιου χόνδρου συμβαίνει κατά τη διάρκεια του εξαρθρήματος  του ώμου (εξάρθρημα γληνοβραχιόνιας άρθρωσης)  και κατά τη διάρκεια ρίψης.

Στις περιπτώσεις πρόσθιου εξαρθρήματος ώμου, τραυματίζεται ο πρόσθιος-κάτω επιχείλιος χόνδρος (βλάβη Bankart).

Σε περιπτώσεις οπίσθιου εξαρθρήματος , τραυματίζεται ο οπίσθιος επιχείλιος χόνδρος (βλάβη Kim).

Σε περιπτώσεις ρίψης , όπως συμβαίνει πχ στο στίβο, το βόλλεϋ και το τένις, τραυματίζεται ο άνω επιχείλιος χόνδρος (βλάβη SLAP). 

Χρόνια ρήξη επιχείλιου χόνδρου παρατηρείται σε νεαρούς ρίπτες αθλητές,  λόγω συνεχούς καταπόνησης της άρθρωσης. 

Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, η ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας. 

Οι οξείες τραυματικές ρήξεις επιχείλιου χόνδρου πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα χειρουργικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί  η επιδείνωση της κάκωσης και να αποτραπεί η εγκατάσταση αστάθειας και αρθρίτιδας της άρθρωσης. 

Η αποκατάσταση της βλάβης  γίνεται επεμβατικά. Με αρθροσκόπηση ώμου, ελέγχουμε τον τύπο και το μέγεθος της βλάβης και επανακαθηλώνουμε τον επιχείλιο χόνδρο στην ανατομική του θέση.  Η αρθροσκοπική θεραπεία έχει άριστα λειτουργικά αποτελέσματα και ταχεία αποθεραπεία. 

Η αρθροσκόπηση εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις χρόνιας ρήξης επιχείλιου χόνδρου, εφόσον η βλάβη είναι συμπτωματική και περιορίζει τη λειτουργικότητα του ασθενούς. 

Mπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από αρθροσκοπική συρραφή επιχείλιου χόνδρου, στο κανάλι του Ορθοπαιδικού Χειρουργού κ. Κόλλια στο YouTube.