Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα: Πώς Θεραπεύεται;

/Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα: Πώς Θεραπεύεται;
Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα: Πώς Θεραπεύεται;2022-03-31T14:31:26+03:00

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα είναι αποτέλεσμα υπερβολικής φόρτισης του γόνατος. Ο επιγονατιδικός τένοντας αποτελεί την κατάληξη του τετρακεφάλου μυός και συμμετέχει στην κάμψη και την έκταση του γόνατος. Σε υπέρχρηση του γόνατος ή σε υπερβολική φόρτιση του τετρακεφάλου κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ο επιγονατιδικός τένοντας είναι η πρώτη ανατομική δομή του γόνατος που δίνει συμπτώματα.

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα – Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του

Η πιο ευάλωτη ομάδα στην εμφάνιση τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα είναι οι αθλητές. Αθλήματα όπως είναι το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τένις απαιτούν συνδυασμό κινησεων (κάμψη, έκταση, στροφή, άλμα, προσγείωση) με ξαφνικές εναλλαγές ταχύτητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καταπόνησης του επιγονατιδικού τένοντα.

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα σε αθλητές που παρουσιάζουν τα εξής τα χαρακτηριστικά:

  • Σφιχτοί μυες στα κάτω άκρα
  • Χαλαρότητα συνδέσμων
  • Μη ευθυγραμμισμένα κάτω άκρα (ραιβό ή βλαισό γόνατο)
  • Χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος που αποδυναμώνουν τον τένοντα
  • Υποδήματα φθαρμένα ή χωρίς κατάλληλα ορθωτικά πέλματα

Τι συμπτώματα έχει η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

Το κυριότερο σύμπτωμα της τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα είναι ο πόνος στο γόνατο. Ο πόνος εντοπίζεται στην πρόσθια πλευρά του γόνατος και είναι εντονότερος σε περιπτώσεις κάμψης του γόνατος (γονάτισμα, έγερση από κάθισμα, κατέβασμα  σκαλοπατιού). Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το οίδημα (πρήξιμο) ή το αίσθημα καψίματος στην άρθρωση του γόνατος. Αν η τενοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ο πόνος θα γίνει ακόμη πιο έντονος και ο ασθενής θα αδυνατεί ακόμα και να βαδίσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση της τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα;

Αρχικά, ο Ορθοπαιδικός θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με την έναρξη της πάθησης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής. Στη συνέχεια, θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα τον υποβάλλει σε μια σειρά από δοκιμασίες, προκειμένου να ελεγχθεί το σημείο της μέγιστης ευαισθησίας, η κινητικότητα και η σταθερότητα της άρθρωσης.  Συμπληρωματικά, μπορεί να ζητηθούν ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία γόνατος.

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα – Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία για την τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Μόνο στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις προτιμάται η χειρουργική επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού για συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Τοποθέτηση πάγου στην περιοχή του γόνατου (παγοθεραπεία)
  • Διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων για ορισμένο χρονικό διάστημα
  • Φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα
  • Έγχυση βιολογικών αυξητικών παραγόντων για ταχεία αποδρομή της φλεγμονής και επούλωση του πάσχοντος τένοντα