Ρήξη Υπερακανθίου: Αντιμετώπιση

//Ρήξη Υπερακανθίου: Αντιμετώπιση

Ρήξη Υπερακανθίου: Αντιμετώπιση

Η ρήξη υπερακανθίου αποτελεί ένα συχνό τραυματισμό του ώμου που συνοδεύεται συνήθως από πόνο και δυσλειτουργία της άρθρωσης.

Η ρήξη υπερακανθίου ή ρήξη του υπερακανθίου τένοντα αναφέρεται στον τραυματισμό ενός τένοντα του ώμου.

Ο υπερακάνθιος ανήκει σε μια ομάδα τενόντων που ονομάζεται στροφικό πέταλο. Οι τένοντες του στροφικού πετάλου βοηθούν στις κινήσεις του ώμου και συγκεκριμένα στην έσω και έξω στροφή του βραχιονίου. Από τους τένοντες του στροφικού πετάλου, πάσχει συνήθως ο υπερακανθιος λόγω ανατομικής θέσης και εντονότερης λειτουργίας. Για αυτό ακριβώς το λόγο και ο όρος “ρήξη στροφικού πετάλου” είναι σχεδόν συνώνυμος με τον όρο “ρήξη υπερακανθίου”.

Οι ρήξεις υπερακανθίου διακρίνονται κυρίως σε δύο βασικές κατηγορίες: σε οξείες τραυματικές και σε χρόνιες εκφυλιστικές.

Η οξεία ρήξη υπερακανθίου προκαλείται ύστερα από σοβαρό τραυματισμό π.χ. πτώση ή έντονη άσκηση. Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα εκδηλώνονται άμεσα και είναι οξύς πόνος και αδυναμία ανύψωσης του χεριού.

Η χρόνια ρήξη υπερακανθίου οφείλεται σε εκφύλιση του τένοντα με την πάροδο του χρόνου. Η εκφύλιση αυτή μπορεί να επιδεινώνεται περαιτέρω και από την συνεχή προστριβή του τένοντα κάτω από το ακρώμιο, μια οστική προεξοχή της ωμοπλάτης που καλύπτει το τενόντιο στροφικό πέταλο. Όσο πιο κυρτό είναι το ακρώμιο, τόσο περισσότερο προσκρούει ο τένοντας του υπερακανθίου σε αυτό, προκαλείται χρόνια τενοντοπάθεια, εκφύλιση και σταδιακά ρήξη-καταστροφή του τένοντα. Σε χρόνια ρήξη υπερακανθίου τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και παρουσιάζουν μια χρονιότητα πχ χρόνιος πόνος στον ώμο, σταδιακή αδυναμία χρήσης του άνω άκρου σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

 

Αντιμετώπιση της Ρήξης Υπερακανθίου

Ο ασθενής που έχει υποστεί ρήξη υπερακανθίου οφείλει να απευθυνθεί άμεσα σε έναν χειρουργό ορθοπαιδικό για διάγνωση και θεραπεία. Όταν η ρήξη παραμένει χωρίς κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον ασθενή (μεγαλώνει το μέγεθος της ρήξης, υφίστανται ρήξη γειτονικοί τένοντες, ατροφούν οι μύες του ώμου, προκαλείται αρθρίτιδα).

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της ρήξης (μέγεθος, σχήμα, ποιότητα τένοντα, είδος συμπτωμάτων) και από τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς (ηλικία, επάγγελμα, αθλητισμός, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου).

 

Ρήξη Υπερακανθίου: Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η συντηρητική αγωγή εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν υποστεί ρήξεις μικρού μεγέθους και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ήπιας μορφής. Επίσης, προτείνεται σε άτομα που οι λειτουργικές απαιτήσεις είναι μικρές. Ένα ποσοστό των ασθενών αυτών βελτιώνουν την λειτουργία του ώμου και ανακουφίζονται από τα συμπτώματα, χωρίς να καταφύγουν σε χειρουργική αντιμετώπιση.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Παγοθεραπεία
 • Τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Συνεδρίες φυσικοθεραπείας
 • Ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου
 • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Εγχύσεις βιολογικών παραγόντων στην άρθρωση του ώμου

 

Ρήξη υπερακανθίου: Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει ένδειξη

 • σε οξείες τραυματικές ρήξεις,
 • σε νέους ασθενείς
 • σε ασθενείς με υψηλές λειτουργικές απαιτήσεις (που χρησιμοποιούν τον ώμο τους στην εργασία τους ή στον αθλητισμό)
 • σε ρήξεις με έντονη συμπτωματολογία
 • σε μεγάλες ρήξεις ανεξαρτήτως ηλικίας, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της ρήξης που οδηγέι σε καταστροφικά αποτελέσματα για την άρθρωση του ώμου (αρθροπάθεια στροφικού πετάλου – αρθρίτιδα ώμου)
 • σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής.

 

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την συρραφή του τένοντα με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου. Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας που επιτυγχάνεται με τη διενέργεια μικρών τομών, τη χρήση ειδικής κάμερας και ειδικών εργαλείων. Με την τεχνική αυτή εντοπιζεται το σημείο τραυματισμού του τένοντα και επιδιορθώνονται οι ανατομικές βλάβες με χρήση ειδικών ραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η ανατομία του στροφικού πετάλου και η  λειτουργικότητα του ώμου. Ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του χειρουργού ορθοπαιδικού.

Η ρήξη υπερακανθίου δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς κατάλληλη θεραπεία αλλά να αντιμετωπίζεται σωστά και άμεσα ώστε να μην επιδεινώνεται η λειτουργικότητα του ώμου. Απευθυνθείτε στο Χειρουργό Ορθοπαιδικό Γεώργιος Κόλλιας MD. MSc. FEBOT IOC Sports Physician για να θεραπεύσετε με επιτυχία τη ρήξη υπερακανθίου.

2022-01-10T19:22:51+00:00Οκτώβριος 26th, 2021|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρήξη Υπερακανθίου: Αντιμετώπιση