Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα

/Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα
Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα2024-02-07T16:20:52+02:00
Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, κοινώς γνωστή ως Lateral Epicondylitis, ή Tennis Εlbow, είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο στον αγκώνα. Μπορεί να προκύψει είτε από ξαφνική έντονη καταπόνηση είτε από σταδιακή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των εκτεινόντων μυών του πήχη.

Από τι προκαλείται η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η συνεχής και έντονη χειρωνακτική εργασία, καθώς και οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες, είναι οι κύριοι λόγοι της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα. Παρά την ονομασία του, το tennis elbow δεν αφορά αποκλειστικά τους παίκτες του τένις. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα που ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, όπως:

 • δακτυλογράφηση
 • χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
 • κομμωτική
 • Χειρισμό μουσικών οργάνων

Η πάθηση προσβάλλει περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού, ενώ οι έρευνες υποδεικνύουν υψηλότερο επιπολασμό μεταξύ ατόμων ηλικίας 35 έως 50 ετών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας αναπτύσσονται συνήθως σταδιακά, ξεκινώντας με ήπιο πόνο που εντείνεται με την πάροδο του χρόνου. Ανάμεσα στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 • Αυξανόμενος πόνος στην έξω περιοχή του αγκώνα
 • Αντανάκλαση του πόνου στον πήχη
 • Αδυναμία έκτασης του καρπού, καθιστώντας δύσκολες καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι πχ η γραφή, η πληκτρολόγηση, η χρήση κινητού τηλεφώνου

Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα: Πώς τίθεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα βασίζεται κυρίως στην κλινική αξιολόγηση, ενώ σπάνια απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις. Ο Ορθοπαιδικός  διενεργεί ψηλάφηση του έξω κονδύλου και ειδικά κλινικά τεστ. Επιπλέον, η εξέταση του αυχένα και του άνω άκρου είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών του πόνου. Αυτή η ενδελεχής διαγνωστική διαδικασία εξασφαλίζει την ακριβή κατανόηση της πάθησης.

Θεραπευτικές επιλογές

Η συντηρητική θεραπεία είναι επιτυχής στο 80% έως 95% των περιπτώσεων. Κατά την οξεία φάση, χρησιμοποιούνται μέτρα όπως:

 • αναλγητική-αντιφλεγμονώδης θεραπεία
 • τοπικές εγχύσεις πλάσματος πλούσια σε αιμοπετάλια
 • εφαρμογή ιμάντα αποσυμπίεσης
 • φυσικοθεραπεία

Η άμεση φροντίδα μετά τον τραυματισμό περιλαμβάνει ανάπαυση, αποφυγή δραστηριοτήτων και τακτική εφαρμογή πάγου για τη μείωση της φλεγμονής.

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας παίζει ζωτικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, εστιάζοντας σε ασκήσεις για τη μείωση του πόνου στην πάσχουσα περιοχή και τη βελτίωση της ελαστικότητας των μυών.

Οι προηγμένες θεραπείες, όπως οι τοπικές εγχύσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα και επιτρέπουν την καλύτερη ανοχή του ασθενούς στη φυσικοθεραπεία.

Αναπόσπαστη πτυχή της αποκατάστασης είναι η εκπαίδευση των ασθενών για την πρόληψη υποτροπών και νέων τραυματισμών. Η διατήρηση της καλής στάσης του σώματος, η πραγματοποίηση συχνών διαλειμμάτων και η ενσωμάτωση ασκήσεων διατάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη υποτροπών. Οι αθλητές, ειδικότερα, πρέπει να δίνουν έμφαση στις σωστές τεχνικές για την αποφυγή αδικαιολόγητης καταπόνησης της περιοχής του αγκώνα, ενώ συνιστάται η χρήση πάγου μετά από δραστηριότητες ή ασκήσεις για την αντιμετώπιση τυχόν υπολειπόμενου πόνου.

Πώς μπορεί να προληφθεί η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η πρόληψη της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα περιλαμβάνει την υιοθέτηση προσεκτικών πρακτικών κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Βασικά προληπτικά μέτρα αποτελούν τεχνικές όπως:

 • διατήρηση των παλαμών στραμμένων προς το έδαφος κατά την ανύψωση αντικειμένων
 • ενσωμάτωση ασκήσεων με βάρη ή με ελαστικές ταινίες για την ενδυνάμωση των μυών των άνω άκρων
 • εκτέλεση διατάσεων των μυών του αντιβραχίου πριν και μετά τη δραστηριότητα
 • Εργονομία του εργασιακού χώρου

Χειρουργική παρέμβαση

Σε περιπτώσεις επίμονης φλεγμονής και συμπτωμάτων που διαρκούν πάνω από έξι μήνες, μπορεί να συνιστάται χειρουργική παρέμβαση. Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση περιλαμβάνει τον εντοπισμό του σημείου έκφυσης των εκτεινόντων και την αφαίρεση του εκφυλισμένου τενόντιου ιστού που αποτελεί αιτία του πόνου.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος Κόλλιας, με πολυετή εμπειρία στις παθήσεις του αγκώνα είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σας απαλλάξει από την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα.