Πτερυγοειδής Ωμοπλάτη

/Πτερυγοειδής Ωμοπλάτη
Πτερυγοειδής Ωμοπλάτη2023-01-02T15:16:50+02:00

Πτερυγοειδής Ωμοπλάτη

Τι είναι η ωμοπλάτη;

Πρόκειται για ένα οστό του ώμου που περιβάλλεται από μυς, οι οποίοι εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την κινητικότητα της ωμικής ζώνης. Είναι τοποθετημένη στην οπισθο-πλάγια πλευρά του οπίσθιου θωρακικού κλωβού και το σχήμα της είναι τριγωνικό. Όταν η ωμοπλάτη κινείται φυσιολογικά, μπορεί και πραγματοποιεί πρόσθια κλίση και ανύψωση, επιτρέποντας την ομαλή κινητικότητα του ώμου.

Τι είναι η πτερυγοειδής ωμοπλάτη

Όταν οι μύες της ωμοπλάτης, παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά λόγω παράλυσης ή αδυναμίας, τότε εμφανίζονται δυσλειτουργίες στην κινητικότητα του ώμου. Παρατηρείται διαταρραχή στην ισορροπία των μυϊκών δυνάμεων που ασκούνται στην ωμοπλάτη,  με αποτέλεσμα η κάτω γωνία της ωμοπλάτης να προεξέχει της ράχης, δίνοντας την εικόνα πτερού – εξ ου και η ονομασία πτερυγοειδής.

Πώς εκδηλώνεται το πρόβλημα;

Όταν κάποιος πάσχει από πτερυγοειδή ωμοπλάτη παρουσιάζει πόνο και δυσκολία στις κινήσεις του ώμου. Άλλες φορές παρουσιάζεται πλήρης αδυναμία εκτέλεσης πιέσεων στήθους, παραμόρφωση της ράχης, αστάθεια και πόνος στην άρθρωση της ωμοπλάτης με το θώρακα. Έχει παρατηρηθεί ότι τέτοιου είδους κακώσεις εντοπίζονται σε άτομα με αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα όπως είναι οι αθλητές και οι χορευτές ή σε άτομα με βαριά χειρωνακτική εργασία.

Πού οφείλεται η πτερυγοειδής ωμοπλάτη;

Οι αιτίες εμφάνισης της πτερυγοειδούς ωμοπλάτης είναι:

  • Βαριά και άμεση πλήξη του θώρακα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρόσθιου οδοντωτού μυός και του μακρού θωρακικού νεύρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση της κάτω γωνίας της ωμοπλάτης προς τα μέσα.
  • Έντονη μυική δραστηριότητα (άρση βαρών) με αποτέλεσμα την χρόνια συμπίεση του μακρού θωρακικού νεύρου.
  • Δυσλειτουργία τραπεζοειδούς μυός λόγω πάρεσης του παραπληρωματικού νεύρου. Αυτό οδηγεί στην μετατόπιση της κάτω γωνίας της ωμοπλάτης προς τα έξω.
  • Πάρεση του βραχιονίου πλέγματος.
  • Χρόνια προβλήματα του ώμου (φλεγμονές) που προκαλούν δυσλειτουργία στην κινητικότητα της ωμοπλάτης.

Πτερυγοειδής Ωμοπλάτη – Πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;

Πρόκειται για μία πάθηση του ώμου, άρα θα πρέπει να μεταβείτε στον Ορθοπαιδικό σας για την αντιμετώπισή της. Ο ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και έπειτα θα σας εξετάσει κλινικά. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, πιθανώς να χρειαστούν απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Πτερυγοειδής ωμοπλάτη – Ποια είναι η θεραπεία;

Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά. Στην συντηρητική θεραπεία, πραγματοποιούνται συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Στόχος είναι η επαναφορά της σωστής κίνησης του ώμου καθώς και η ενδυνάμωσή του.

Σε περίπτωση μόνιμης νευρικής βλάβης, η θεραπεία είναι χειρουργική. Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως τενοντομεταφορά. Μεταφέρεται τμήμα υγιούς τένοντα στο κατάλληλο σημείο της ωμοπλάτης, έτσι ώστε η κίνηση του οστού να βελτιωθεί σημαντικά. Αυτή η επέμβαση αν πραγματοποιηθεί από έμπειρο Ορθοπαιδικό, έχει καλά αποτελέσματα.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κόλλιας Γεώργιος, έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στον ώμο και μπορεί σας βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων της ωμικής ζώνης. Επικοινωνήστε μαζί του ώστε να κλείσετε το ραντεβού σας. Ο ιατρός μετά την κλινική εξέταση, θα είναι σε θέση να σας προτείνει τις κατάλληλες μεθόδους θεραπείας. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς!