Ρήξη Τένοντα Ώμου

/Ρήξη Τένοντα Ώμου
Ρήξη Τένοντα Ώμου2023-04-12T16:38:55+03:00
Ρήξη Τένοντα Ώμου

Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων που συμβάλλουν στην ομαλή κινητικότητα και λειτουργία του ώμου. Μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο είναι η ρήξη τένοντα ώμου. Η ρήξη τένοντα ώμου είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι τένοντες που συνδέουν τους μύες του στροφικού πετάλου με το οστό του βραχίονα σχίζονται ή αποκολλώνται. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως υπερβολική χρήση του ώμου, ξαφνικός τραυματισμός, εκφυλισμός ή υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Η ρήξη τένοντα ώμου παρουσιάζει συνήθως έντονο πόνο και μερικό περιορισμό της δύναμης και της κινητικότητας της άρθρωσης. Μέσω της χειρουργικής αντιμετώπισης δύναται να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου.

Σε ποιους τύπους διακρίνεται η ρήξη τένοντα ώμου;

Η ρήξη τένοντα ώμου διακρίνεται στις εξής δύο κατηγορίες, ανάλογα την έκταση της βλάβης του ώμου:

  1. Μερικού πάχους ρήξη, κατά την οποία η βλάβη αφορά μόνο ένα μέρος του πάχους του τένοντα.
  2. Ολικού πάχους ρήξη, κατά την οποία ο τένοντας υφίσταται ολική ρήξη και η κατάφυσή του απομακρύνεται από το οστό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα ώμου;

Τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα ώμου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση και τη θέση της ρήξης. Οι μερικού πάχους ρήξεις ενδέχεται να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει υποστεί ολική ρήξη τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικό, έντονο πόνο στον ώμο που μπορεί να ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη
  • Αδυναμία του πάσχοντος ώμου
  • Δυσκολία στην κίνηση και στην ανύψωση του άνω άκρου
  • Αίσθηση κρότου ή σχισίματος τη στιγμή του τραυματισμού
  • Δύσκαµψία του ώµου
  • Μειωµένο εύρος κίνησης του ώμου
  • Πρήξιμο ή μώλωπες γύρω από τον ώμο ή το βραχίονα

Ρήξη Τένοντα Ώμου – Αίτια

Η ρήξη του τένοντα ώμου μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως είναι:

  • Τραυματισμός ή ατύχημα: Ένας αιφνίδιος τραυματισμός (πχ άρση βαρους) ή ένα ατύχημα (πχ πτώση) μπορεί να προκαλέσει ρήξη του τένοντα του ώμου.
  • Σύνδρομο υπέρχρησης: Η υπερβολική χρήση της άρθρωσης του ώμου, ιδίως σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το ύψος της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει σταδιακή φθορά των τενόντων με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε ρήξη.
  • Εκφυλιστικές μεταβολές: Οι τένοντες στον ώμο μπορεί να υποστούν εκφυλισμό και αποδυνάμωση με την ηλικία ή λόγω υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, όπως τενοντίτιδα ή αρθρίτιδα, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε ρήξη.
  • Ανατομικές ιδιαιτερότητες: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν ανατομικές ιδιαιτερότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης του τένοντα του ώμου, όπως οστεόφυτα ή κυρτό ακρώμιο. Οι ανατομικές αυτές παραλλαγές στενεύουν το χώρο μεταξύ των οστών του ώμου και αναγκάζουν τους τένοντες του ώμου να «εγκλωβίζονται» ευκολότερα και να φθείρονται.
  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές: Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα κορτικοστεροειδή, μπορεί να αποδυναμώσουν τους τένοντες και να αυξήσουν τον κίνδυνο ρήξης.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στους τένοντες, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και πιο αργούς στην επούλωση.

Ρήξη τένοντα ώμου – Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ρήξης τένοντα ώμου ο έμπειρος Ορθοπαιδικός θα προβεί σε αναλυτικό έλεγχο του ιατρικού ιστορικού και των συμπτωμάτων του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης θα ελεγχθεί επιπλέον η κίνηση και η δύναμη του άνω άκρου. Η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων συμβάλλει στον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης του τραυματισμού και της συρρίκνωσης του τένοντα. Στα πλαίσια των απεικονιστικών εξετάσεων μπορεί να διενεργηθούν:

  • Ακτινογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Υπέρηχος ωμικής ζώνης
  • Μαγνητικό αρθρογράφημα

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη τένοντα ώμου;

Η αντιμετώπιση της ρήξης μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα με την κατάσταση των τενόντων και την έκταση της βλάβης. Στα πλαίσια της συντηρητικής αντιμετώπισης περιλαμβάνονται τα αναλγητικά και οι φυσικοθεραπείες που αποσκοπούν στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται μέσω της αρθροσκόπησης ώμου. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Μέσα από πολύ μικρές τομές, γίνεται συρραφή της ρήξης του τένοντα και καθαρισμός από τυχόν οστεόφυτα. Με την αρθροσκόπηση ώμου επιτυγχάνουμε ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς, ελαχιστοποιούμε τον μετεγχειρητικό πόνο και εξασφαλίζουμε άριστα   λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Ο Χειρούργος Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου με μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του ώμου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη τένοντα ώμου, επικοινωνήστε μαζί του.