Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

/Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας2023-01-02T15:59:41+02:00

Σύνδρομο Λαγονοκνημαιαίας Ταινίας

Τι είναι η λαγονοκνημιαία ταινία;

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια περιτονία στην έξω πλευρά του μηρού, που ξεκινά από την εξωτερική πλευρά του ισχίου και καταλήγει στην εξωτερική πλευρά της κνήμης. Αποτελεί μια ταινία από πυκνό συνδετικό ιστό που ενώνει τους πρόσθιους με τους οπίσθιους μύες του μηρού. Η λαγονοκνημιαία ταινία, παίζει σπουδαίο ρόλο στην εξασφάλιση της σταθερότητας της του γόνατος, κατά την ορθοστασία και τη βάδιση.

Η παθολογική κατάσταση όπου το κατώτερο τμήμα της ταινίας τρίβεται στον έξω μηριαίο επικόνδυλο, κατά την επαναλαμβανόμενη έντονη κάμψη και έκταση του γόνατος, ονομάζεται «σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας». Η τριβή προκαλεί ερεθισμό στην λαγονοκνημιαία ταινία και σταδιακά φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου μεταξύ λαγονοκνημιαίας και έξω μηριαίου επικόνδυλου.

Ποιοι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Η βασική αιτία είναι η τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας στον έξω μηριαίο επικόνδυλο.

Πέραν αυτού, υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν σητν εκδήλωση της πάθησης. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Η υπέρχρηση κατά την άθληση
  • Ο κακός προγραμματισμός της προπόνησης
  • Η ακαμψία του γαστροκνήμιου και του υποκνημίδιου μυός
  • Η αδυναμία των απαγωγών του ισχίου
  • Η ανισοσκελία
  • Η προς τα έσω στροφή κνήμης

Ποιος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας συνήθως παρουσιάζεται σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς βουνών, δρομείς μεγάλων αποστάσεων και ποδηλάτες. Γενικά, είναι συχνότερο σε άτομα με έντονη αθλητική ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί και σε πιο ανενεργούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν αυτοί ξεκινούν απότομα μια αθλητική δραστηριότητα. Επιπλέον, παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στο γυναικείο φύλο.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η πάθηση;

Το βασικότερο σύμπτωμα που παρουσιάζει το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι ο πόνος στο γόνατο. Ειδικά αν ο ασθενής συνεχίσει την αθλητική του δραστηριότητα,ο πόνος γίνεται αρκετά οξύς.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Διάγνωση

Αρχικά ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ορθοπαιδικό προκειμένου να εξετασθεί. Η καταγραφή του ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διάγνωση. Ο ορθοπαιδικός θα ελέγξει τυχόν ευαισθησίες του έξω επικονδύλου, την τάση της λαγονοκνημιαίας ταινίας, την δύναμη των μυών του γόνατος και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Συμπληρωματικά και προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία και μαγνητική. Ανάλογα με τα κλινικά και απεικονιστικά ευρήματα, ο ιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας  – Θεραπεία

Η αντιμετώπιση για το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας ξεκινά με συντηρητικές μεθόδους στα πρώιμα στάδια. Αυτό σημαίνει:

  • Ανάπαυση: αποφυγή κινήσεων και δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την πάθηση όπως είναι το τρέξιμο. Αντί αυτού προτείνεται το κολύμπι.
  • Παγοθεραπεία: Η χρήση πάγου πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Όχι άμεση επαφή με το δέρμα, και όχι χρονική υπέρβαση καθώς μπορεί να προκληθεί έγκαυμα.
  • Σωστά υποδήματα.
  • Φυσιοθεραπεία και θεραπευτική άσκηση.
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών: Έπειτα από συμβουλή ιατρού, η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην ύφεση των συμπτωμάτων.
  • Τοπική έγχυση κορτιζόνης σε επιμένουσες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιώνεται για αρκετό καιρό, θα χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην επιμήκυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας, στο σημείο που εφάπτεται με τον έξω επικόνδυλο.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον ιατρό σας έγκαιρα και να μην επιτρέψετε την εγκατάσταση χρόνιας φλεγμονής στο γόνατο. Όσο πιο άμεσα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις. Επίσης, μια πάθηση σε πρώιμα στάδια, είναι πολύ πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Ο Δρ. Κόλλιας Γεώργιος, είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός και Αθλητίατρος με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις. Είναι ιδανικός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων όπως το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, αλλά και για μια τεράστια γκάμα ορθοπαιδικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί του ώστε να εκτιμήσει την κατάστασή σας και να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.