Πρήξιμο στο γόνατο

//Πρήξιμο στο γόνατο
  • Πρήξιμο στο γόνατο

Πρήξιμο στο γόνατο

Το πρήξιμο στο γόνατο αποτελεί σύμπτωμα που μαρτυρά παθολογία της άρθρωσης. Μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών και της αρθρίτιδας. Για μια ακριβή διάγνωση και εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών θεραπείας είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από έναν  έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Αιτίες του πρηξίματος του γόνατος

Το πρήξιμο στο γόνατο αποτελεί συσσώρευση υγρού εντός της άρθρωσης και υποδηλώνει την ύπαρξη καποιου προβλήματος εντός του γόνατος. Το υγρό αυτό λειτουργεί ως αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμούς ή άλλες παθολογικές  καταστάσεις.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στο πρήξιμο του γόνατος:

  1. Τραυματισμός: Η πιο διαδεδομένη αιτία πρηξίματος του γόνατος. Οι τραυματισμοί σε διάφορα στοιχεία του γόνατος μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο, πόνο, μώλωπες, αυξημένη θερμοκρασία στο σημείο και δυσκαμψία. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν:
  2. ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
  3. ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
  4. εξάρθρημα επιγονατίδας
  5. ρήξη μηνίσκου
  6. κατάγματα γόνατος
  7. Οστεοαρθρίτιδα: Αποτέλεσμα διαδοχικών τραυματισμών στο γόνατο. Εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός χόνδρος που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.
  8. Οστεοχονδρίτιδα: Συχνή στους εφήβους, η οστεοχονδρίτιδα ή  αποφυσίτιδα (πχ κνημιαίου κυρτώματος, επιγονατίδας)  προκαλεί οίδημα και πόνο στο αναπτυσσόμενο σκελετικά γόνατο. Οι αθλητικές δραστηριότητες, ιδίως εκείνες που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα, μπορεί να προκαλέσουν οστεοχονδρίτιδα.
  9. Αυτοάνοσα νοσήματα: Το πρήξιμο του γόνατος, όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνει αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα κλπ

Πρήξιμο στο γόνατο: Σύνοδα συμπτώματα

Οι ασθενείς που εμφανίζουν οίδημα στο γόνατο συχνά αναφέρουν μια αίσθηση βάρους στο πάσχον γόνατο. Ο βαθμός της δυσφορίας στην άρθρωση καθορίζεται από την αιτία του οιδήματος και την ποσότητα του υγρού που υπάρχει στην άρθρωση. Ενώ ένα φυσιολογικό γόνατο περιέχει περίπου 7-10 κ.εκ. αρθρικού υγρού για λίπανση, ένα πρησμένο γόνατο μπορεί να συσσωρεύσει 30-40 κ.εκ. ή και ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, οδηγώντας σε σημαντική δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης και στο βάδισμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εκκενωτική παρακέντηση για την ανακούφιση του πόνου και τον εργαστηριακό έλεγχο του υγρού.

Πώς τίθεται η διάγνωση της αιτίας που προκαλέι το πρήξιμο στο γόνατο;

Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας προϋποθέται τη λήψη ιστορικού και μία λεπτομερή κλινική εξέταση που διενεργείται από έμπειρο Ορθοπαιδικό. Πρόσθετα διαγνωστικά βοηθήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της αιτίας είναι:

  • ακτινογραφίες
  • μαγνητική τομογραφία
  • εξετάσεις αίματος
  • παρακέντηση άρθρωσης για ανάλυση αρθρικού υγρού

Πότε να συμβουλευτείτε τον Ορθοπαιδικό σας;

Κάθε φορά που ο ασθενής αντιλαμβάνεται πρησμένο το γόνατό του πρέπει να απευθύνεται σε ορθοπαιδικό. Ο ιατρός με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα καθοδηγήσει κατάλληλα τον ασθενή σχετικά με την αντιμετώπιση ή τη διερεύνηση αυτού του συμπτώματος.

Στρατηγικές θεραπείας για το πρήξιμο στο γόνατο

Αρχικά, σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης του πρηξίματος, τα οποία είναι:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Περίδεση
  • Ξεκούραση – αποφόρτιση
  • Παγοθεραπεία

Παράλληλα με την εφαρμογή των συντηρητικών μέτρων, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις για τη διερεύνηση της αιτίας του πρηξίματος. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό αντιμετωπίζεται κατάλληλα με βάση τις αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες που επιβάλλει η ιαρική επιστήμη.

Σε περιπτώσεις ενδοαρθρικής βλάβης πχ ρήξη μηνίσκου, χιαστού, αρθρικού χόνδρου, αρθρίτιδα, ο ασθενής αντιμετωπίζεται από τον Ορθοπαιδικό συντηρητικά ή χειρουργικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εκάστοτε προβλήματος.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του πρηξίματος του γόνατος. Οι χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σε περιπτώσεις συστηματικών νοσημάτων πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ασθενής παραπέμπεται σε ιατρό Ρευματολόγο και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή συνήθως.

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε πρήξιμο στο γόνατο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό & Αθλίατρο κ. Κόλλια Γεώργιο.

Αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα αθλητικών τραυματισμών, όπως διαστρέμματα, κατάγματα, ρήξεις συνδέσμων, τενοντίτιδες και τραυματισμούς από υπερβολική καταπόνηση, καθώς και χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Παράλληλα, αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε πάθηση εκτός του μυοσκελετικού συστήματος, που μπορεί να εμφανίσει ένας αθλητής μιας ομάδας πχ ουρολοίμωξη, πνευμονία, διατροφικές διαταρραχές.

Σε περιπτώσεις τραυματισμών, ο αθλητίατρος συνεργάζεται με φυσικοθεραπευτές και γυμναστές προκειμένου να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, βασισμένο στις ανάγκες του κάθε αθλητή και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του αθλήματος που εξασκεί. Σε περιπτώσεις μη τραυματικών παθήσεων, ο αθλητίατρος είτε εφαρμόζει τις αρχές της γενικής ιατρικής, είτε καταφεύγει στη βοήθεια άλλων ιατρικών ειδικοτήτων πχ νευρολόγου, οδοντίατρου, γυναικολόγου.

Όχι. Ο αθλητίατρος είναι ένας ιατρός που έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση και έχει πιστοποιηθεί από επίσημο φορέα αθλητιατρικής. Δεν είναι αθλητίατροι όλοι οι ορθοπαιδικοί! Ούτε ένας ορθοπαιδικός χειρουργός που ασχολείται με την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων χαρακτηρίζεται αυτόματα και αθλητίατρος!

Συμβουλευτείτε αμέσως έναν αθλητίατρο εάν αθλείστε και διαπιστώσατε οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία σας ή στο σώμα μετά από αθλητική δραστηριότητα πχ  επίμονο πόνο, οίδημα, αστάθεια ή περιορισμένη κίνηση μιας άρθρωσης. Σε περίπτωση που ανήκετε σε κάποιο αθλητικό σωματείο, απευθυνθείτε στον αθλητίατρο ακόμα και για νόσους ή συμπτώματα εκτός του μυοσκελετικού πχ πυρετός, έμετος, δυσμηνόρροια και αυτός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

2024-03-19T16:27:56+02:007 Φεβρουαρίου, 2024|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρήξιμο στο γόνατο