Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου

/Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου
Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου2023-10-26T16:26:42+03:00

Ο επιχείλιος χόνδρος του ώμου αποτελεί ένα δακτυλίδι συνδετικού ιστού που περιβάλλει την ωμογλήνη. Είναι  ένας σημαντικός σταθεροποιητικός σχηματισμός του ώμου διότι, η παρουσία του αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης και της επιτρέπει να υποδέχεται καλύτερα την κεφαλή του βραχιονίου. Παράλληλα, αποτρέπει την κίνηση  της κεφαλής του βραχιονίου πέρα από τα όρια της ωμογλήνης, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης (αποτρέπει το εξάρθρημα ώμου). Ωστόσο, όταν προκληθεί ρήξη επιχείλιου χόνδρου, προκαλείται σημαντική αστάθεια και πόνος στον ώμο, γεγονός που απαιτεί άμεση προσοχή και προσαρμοσμένη θεραπεία.

Τύποι και αιτίες ρήξεων επιχείλιου χόνδρου

Υπάρχουν τρεις τύποι ρήξεων επιχείλιου χόνδρου. Αυτοί είναι:

 1. Πρόσθιου επιχείλιου (ή κακώσεις τύπου Bankart): Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ρήξεων επιχείλιου χόνδρου και προκύπτει λόγω δραστηριοτήτων όπως το εξάρθρημα της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης ή η ρίψη.
 2. Οπισθίου επιχείλιου(ή κακώσεις τύπου Κim): Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις οπίσθιου εξαρθρήματος και συχνά προκαλούνται από συγκεκριμένους τραυματισμούς.
 3. Άνω επιχείλιου (ή κακώσεις τύπου SLAP- Superior Labrum Anterior & Posterior): Αυτές οι ρήξεις, που συμβαίνουν στο άνω χείλος του χόνδρου, είναι συχνές μεταξύ των αθλητών που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν κινήσεις του βραχίονα πάνω από το επίπεδο του ώμου, όπως το βόλεϊ ή η καλαθοσφαίριση.

Οι ρήξεις είναι κυρίως οξείες και συνήθως εντοπίζονται σε νεαρά άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα ή υφίστανται πτώσεις και ατυχήματα. Η συνεχής καταπόνηση της άρθρωσης του ώμου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιες ρήξεις σε νεαρούς αθλητές, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν εκφυλιστικές κακώσεις του χόνδρου.

Ρήξη επιχείλιου χόνδρου του ώμου: Συμπτώματα και διάγνωση

Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου εκδηλώνεται με έντονο πόνο και αστάθεια του ώμου, ιδιαίτερα κατά την κίνηση. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αδυναμία και δυσφορία, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή ρήξη. Για τη διάγνωση αυτής της πάθησης είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ένας έμπειρος Oρθοπαιδικός διενεργεί:

 • ενδελεχή αξιολόγηση του ιστορικού
 • κλινική εξέταση που περιλαμβάνει ψηλάφηση
 • εξετάσεις των αρθρώσεων

Ενδεχομένως να χρειαστεί προηγμένη απεικόνιση, μαγνητικό αρθρογράφημα ώμου ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν πρόσθετους τραυματισμούς που συνοδεύουν τη ρήξη χόνδρου.

Προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ρήξη επιχείλιου χόνδρου

Η θεραπεία της ρήξης χόνδρου είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως:

 • ηλικία του ασθενούς
 • έκταση του τραυματισμού
 • είδος των αθλητικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται
 • τυχόν προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο

Σε περιπτώσεις που η ρήξη είναι μικρή και εντοπίζεται νωρίς, εξετάζονται συντηρητικές προσεγγίσεις. Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας μπορεί να προταθεί ακινητοποίηση του ώμου, παυσίπονα και φυσικοθεραπεία προκειμένου να διευκολυνθεί η επούλωση χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Οι οξείες ρήξεις, ιδίως εκείνες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν αστάθεια της άρθρωσης, καθιστούν αναγκαία την άμεση χειρουργική παρέμβαση. Η αρθροσκόπηση ώμου, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, αποτελεί το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία της ρήξης επιχείλιου χόνδρου.

Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών λειτουργικών αποτελεσμάτων και της ταχείας ανάρρωσης. Ακόμη και οι χρόνιες ρήξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω αρθροσκόπησης, ειδικά εάν η βλάβη περιορίζει τη λειτουργικότητα του ασθενούς.

Συνοψίζοντας, η κατανόηση της πολυπλοκότητας του επιχείλιου χόνδρου του ώμου και η αναγνώριση των τύπων και των αιτιών των ρήξεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία. Με τις εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές, όπως η αρθροσκόπηση, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν ρήξη χόνδρου μπορούν να:

 • ανακτήσουν τη σταθερότητα
 • ανακουφιστούν από τον πόνο
 • συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες

Mπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από αρθροσκοπική συρραφή επιχείλιου χόνδρου, στο κανάλι του Ορθοπαιδικού Χειρουργού κ. Κόλλια στο YouTube. 

Ο Χειρούργος Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου με μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του ώμου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη επιχείλιου χόνδρου, επικοινωνήστε μαζί του.

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πόνο, περιορισμένη κίνηση στον ώμο, αστάθεια, αδυναμία ή “δυσφορία¨της άρθρωσης.

Η αποκατάσταση της ρήξης επιχείλιου χόνδρου γίνεται χειρουργικά-αρθροσκοπικά.

Με τη συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να περιορισθουν να συμπτώματα μιας μικρής ρήξης αλλά, ποτέ δεν επιτυγχάνεται ανατομική αποκατάσταση - επούλωση της ρήξης.

Η διάρκεια της αποκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης. Συνήθως, ο  ασθενής επιστρεφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 4 εβδομάδες και σε αθλητικές δραστηριότητες σε 12-18 εβδομάδες.

Εάν ο πάσχων επιχείλιος χόνδρος δεν επισκευασθεί, μπορεί να αποκολληθεί περαιτέρω και να προκαλέσει βλάβες και σε παρακείμενες ανατομικές δομές (μακρά κεφαλή δικεφάλου, υπερακανθιος, αρθρικός χόνδρος), με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αστάθεια του ώμου και την κακή λειτουργικότητα της άρθρωσης.