Ρήξη Χιαστών

/Ρήξη Χιαστών
Ρήξη Χιαστών2023-06-23T10:08:35+03:00
Ρήξη Χιαστών

Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι ένα ζεύγος συνδέσμων στο γόνατο που διασταυρώνονται μεταξύ τους. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος παρέχουν προσθιο-οπίσθια σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος. Όταν ένας από αυτούς τους συνδέσμους υποστεί ρήξη (διάταση ή σχίσιμο), μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο γόνατο και να οδηγήσει σε πόνο και δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης. Η θεραπεία για τη ρήξη χιαστών είναι κατά βάση χειρουργική.

Ανατομία άρθρωσης γόνατος

Υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι στην άρθρωση του γόνατος οι οποίοι συνδέουν το μηριαίο οστό και την κνήμη και συμβάλλουν στην παροχή σταθερότητας στην άρθρωση. Αυτοί είναι οι εξής:

 1. Έξω πλάγιος: προσφέρει σταθερότητα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος
 2. Έσω πλάγιος: προσφέρει σταθερότητα στην εσωτερική πλευρά του γόνατος
 3. Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος: περιορίζει την περιστροφή και την κίνηση της κνήμης προς τα εμπρός  
 4. Οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος: περιορίζει την κίνηση της κνήμης προς τα πίσω

Που οφείλεται η ρήξη χιαστών;

Οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συχνά συνοδεύονται και από ρήξεις των πλάγιων συνδέσμων. Συνήθως οφείλονται σε τέσσερις μηχανισμούς:

 1. Υπερέκταση του γόνατος και έσω στροφή της κνήμης
 2. Απότομη σύσπαση του τετρακέφαλου, με το γόνατο να βρίσκεται σε ελαφρά κάμψη
 3. Έξω στροφή της κνήμης και βλαισότητα του γόνατος σε ελαφρά κάμψη
 4. Έσω στροφή της κνήμης και ραιβότητα του γόνατος σε ελαφρά κάμψη

Οι ρήξεις του οπίσθιου χιαστού οφείλονται στους εξής τρεις μηχανισμούς :

 1. Απότομη μετατόπιση της κνήμης προς τα πίσω, με το γόνατο σε κάμψη, η οποία οφείλεται σε πρόσκρουση του άνω άκρου της κνήμης σε σταθερό εμπόδιο.
 2. Υπερέκταση του γόνατος, της οποίας όμως έχει προηγηθεί η ρήξη του πρόσθιου χιαστού καθώς επίσης και της οπίσθιας μοίρας του αρθρικού θυλάκου.
 3. Απότομη στροφική παρεκτόπιση της κνήμης προς τα πίσω, με το γόνατο να βρίσκεται σε κάμψη. Σε τέτοιου είδους τραυματισμό, η ρήξη συνοδεύεται από ρήξεις των πλαγίων συνδέσμων και/ή της οπίσθιας – έξω γωνίας του γόνατος.

Ρήξη χιαστών – Συμπτώματα

Η ρήξη χιαστών είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση η οποία επιφέρει περιορισμό της δραστηριότητας του γόνατος. Σε περίπτωση που είτε ο πρόσθιος είτε ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος υποστεί ρήξη, προκαλείται πόνος και κυρίως πρήξιμο και αστάθεια στο γόνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσχέρεια στη φόρτιση του πάσχοντος σκέλους
 • Αίσθηση αστάθειας του γόνατος (¨φεύγει το γόνατο¨)
 • Ήχος ρήξης κατά τον τραυματισμό
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Δυσκολία στην ευθυγράμμιση του γόνατος

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης χιαστού συνδέσμου, συνήθως ξεκινά με τη λήψη του ιστορικού. Ο Ορθοπαιδικός θα προβεί σε μια σειρά κλινικών δοκιμασιών με τις οποίες θα αξιολογήσει τη σταθερότητα του γόνατος και θα επιβεβαιώσει την αρχική υποψία της ρήξης, βάση του μηχανισμού κάκωσης.

Η κλινική διάγνωση επιβεβαιωνεται με απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία για την ενδελεχή εξέταση των συνδέσμων του γόνατος και την εκτίμηση της έκτασης του τραυματισμού.

Ρήξη χιαστών – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τη ρήξη χιαστών συνδέσμων είναι η συνδεσμοπλαστική, μία χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία. Ο στόχος της συνδεσμοπλαστικής για τη ρήξη χιαστών είναι η σταθεροποίηση του γόνατος και η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της άρθρωσης. Η χειρουργική αποκατάσταση του γόνατος γίνεται με αρθροσκόπηση γόνατος κατά την οποία αντικαθίσταται ο τραυματισμένος χιαστός με τενόντιο μόσχευμα. Οι επιλογές μοσχεύματος είναι τρεις:

 1. Αλλομόσχευμα
 2. Αυτομόσχευμα
 3. Συνθετικό

Αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, απαιτείται φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της δύναμης, της κινητικότητας και της ισορροπίας του γόνατος. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της ρήξης χιαστών διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί συμμόρφωση του ασθενους στις οδηγίες του θεραποντος ιατρού και του υπευθυνου φυσικοθεραπευτή. . Ωστόσο, η επιστροφή στις απλές απαιτήσεις της  καθημερινότητας γίνεται σύντομα, σε διάστημα λίγων ημερών.

Ο Χειρούργος Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος. Επικοινωνήστε μαζί του, για μια άμεση και αποτελεσματική λύση στο δικό πρόβλημά σας.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και η ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου προκαλείται από ξαφνική στροφική κάκωση του γόνατος.

 • Αίσθημα αστάθειας
 • Πρήξιμο του γόνατος (αίμαρθρο)

 

Η διάγνωση της ρήξης χιαστών απαιτεί κλινική εξέταση του ασθενούς για την αξιολόγηση της σταθερότητας του γόνατος. Η μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει την κλινική διάγνωση του ορθοπαιδικού.

Η ρήξη χιαστών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσω αρθροσκόπησης γόνατος. Η επέμβαση ονομάζεται συνδεσμοπλαστική και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του τραυματισμένου χιαστού με τενόντιο μόσχευμα.