Εξάρθρημα Ώμου: Ο πιο κοινός τραυματισμός του καλοκαιριού

//Εξάρθρημα Ώμου: Ο πιο κοινός τραυματισμός του καλοκαιριού

Εξάρθρημα Ώμου: Ο πιο κοινός τραυματισμός του καλοκαιριού

Η άρθρωση του ώμου έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, η μεγάλη ελευθερία κινήσεων επιτυγχάνεται εις βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης. Το εξάρθρημα ώμου είναι  ένα συχνό πρόβλημα, που προκύπτει όταν η κεφαλή του βραχιονίου βγαίνει εκτός τροχιάς σε σχέση με την επιφάνεια της ωμογλήνης. Ιδίως το καλοκαίρι, την περίοδο που καταγράφεται αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης για μικρό χρονικό διάστημα (διάστημα διακοπών), χωρίς την κατάλληλη προπόνηση και προθέρμανση, η πιθανότητα για εξάρθρημα ώμου σε ερασιτέχνες αθλητές είναι υψηλή.

Αθλητισμός και εξάρθρημα ώμου 

Εξάρθρημα Ώμου στο Κολύμπι

Το κολύμπι είναι ένα άθλημα που μπορεί να αποφέρει εξάρθρημα ώμου. Ελεύθερο και πεταλούδα είναι τα δύο στυλ κολύμβησης τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό έπειτα από υπερβολική καταπόνηση-προπόνηση σε αθλητές. Διαφορετικά, σε απλούς κολυμβητές-λουόμενους τα εξάρθρημα ώμου μπορεί να προκληθεί από απρόσεκτες και απότομες κινήσεις των άνω άκρων μέσα στο νερό.

Εξάρθρημα Ώμου στις Ρακέτες

Το παιχνίδι με τις ρακέτες είναι συχνή αιτία εξαρθήματος ώμου. Ξαφνικές και μεγάλου εύρους κινήσεις του άνω άκρου μπορούν να τραυματίσουν τους συνδέσμους του ώμου και να προκαλέσουν έξοδο της κεφαλής του βραχιονίου από την ωμογλήνη.

Εξάρθρημα Ώμου στο Βόλεϊ

Όπως και με τις ρακέτες, έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άνω άκρων αθλούμενων που ασχολούνται περιστασιακά με το beach volley, προκαλούν τραυματική αστάθεια και εξάρθημα ώμου.

Εξάρθρημα Ώμου στην Ποδηλασία

Η πτώση ενός ποδηλάτη συχνά συνοδεύεται από κάκωση του ώμου και ιδιαίτερα από εξάρθρημα. Ο τραυματισμός αυτός είναι συχνότερος τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος και ευκαιρία ενασχόλησης με την ποδηλασία από περισσότερο  -αλλά λιγότερο προπονημένο – κόσμο.

Τι ακριβώς είναι το εξάρθρημα ώμου 

Εξάρθρημα ώμου συμβαίνει όταν το άνω μέρος του χεριού (κεφαλή του βραχίονα) αποσυνδέεται από την υποδοχή του ώμου (ωμογλήνη). Αυτό συμβαίνει όταν ασκείται μεγάλη πίεση στον ώμο ξαφνικά και τραυματίζονται οι σταθεροποιητικές ανατομικές δομές της άρθρωσης (επιχείλιος χόνδρος, σύνδεσμοι).

Πως πρέπει να αντιδράσετε εκείνη τη στιγμή  

Τι μπορείτε να κάνετε

Η άμεση ανάταξη του ώμου είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μόνο ο ειδικός ορθοπαιδικός μπορεί να εκτελέσει τη μέθοδο ανάταξης.

Τι να μην κάνετε

Μην προσπαθήσετέ να βάλετε τον ώμο στη θέση του. Υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε ιστούς, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία περιμετρικά της αρθρώσεως. Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια ή μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Πως γίνεται η διάγνωση 

Ο γιατρός θα εξετάσει τον ασθενή και με βάση το ιστορικό και το μηχανισμό της κάκωσης θα θέσει τη διάγνωση του εξαρθρήματος. Οι ακτινογραφίες θα επιβεβαιώσουν την κλινική διάγνωση και θα αναδείξουν τυχόν συνοδές βλάβες πχ κάταγμα.

Ποια είναι η Θεραπεία 

Η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος του ώμου εξαρτάται από την ηλικία και επίπεδο δραστηριότητας του κάθε ασθενούς. Η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και σταδιακή ενδυνάμωση επιλέγεται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας και χαμηλών λειτουργικών απαιτήσεων.

Σε νέους, σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα και σε άτομα με υψηλές επαγγελματικές λειτουργικές απαιτήσεις η θεραπεία είναι χειρουργική (αρθροσκόπηση ώμου).

Διαμέσου μίας μικρής τομής (περίπου 1εκ.) ο ειδικός χειρούργος ορθοπαιδικός εισάγει εντός της άρθρωσης του ώμου μία κάμερα που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Μέσω το αρθροσκοπίου, ο ιατρός ελέγχει το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου και καταγράφει τις βλάβες στους τραυματισμένους ιστούς. Από μία δεύτερη παρόμοια τομή, εισάγει τα κατάλληλα εργαλεία, με τα οποία αποκαθιστά τους τραυματισμένους συνδέσμους του ώμου και επαναφέρει τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Ποια είναι η αποθεραπεία για το εξάρθρημα ώμου και πόσο διαρκεί

Ο ασθενής νοσηλευεται συνήθως για μία ημέρα στο νοσοκομείο και εξέρχεται φορώντας ειδικό νάρθηκα ώμου για λίγες μέρες. Παρακολουθείται εβδομαδιαίως στο ιατρείο του θεράποντος ορθοπαιδικού και παράληλα συμμετέχει σε πρόγραμμα αποκατάστασης φυσικοθεραπείας. Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι σταδιακή. Η άρση αντικειμένων μεγάλου βάρους και η άσκηση αθλημάτων που γίνεται χρήση του ώμου απαγορεύονται για τις πρώτες εβδομάδες. Ποοδευτικά, η λειτουργικότητα του ώμου επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στις αγωνιστικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Εάν πάσχετε από εξάρθρημα ώμου και ψάχνετε τρόπους θεραπείας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο ορθοπαιδικό χειρουργό και ειδικό στους τραυματισμούς του ώμου Γεώργιο Κόλλια.

2023-01-16T23:18:33+02:0023 Αυγούστου, 2021|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εξάρθρημα Ώμου: Ο πιο κοινός τραυματισμός του καλοκαιριού