Τραυματισμός του Ώμου

//Τραυματισμός του Ώμου
  • Τραυματισμός Ώμου

Τραυματισμός του Ώμου

Ο τραυματισμός του ώμου μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος.

Οξύς τραυματισμός συμβαίνει σε κακώσεις μεγάλης βίας  (πχ τροχαίο ατύχημα, πτώση στο έδαφος) και σε αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το ύψος της κεφαλής (πχ  κολύμπι, τένις, βόλλευ).

Χρόνιος τραυματισμός του ώμου συμβαίνει κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων καθημερινών δραστηριοτήτων  μικρής έντασης πχ εργασία σε υπολογιστή ή ταμειακή μηχανή.

 

Προειδοποιητικά σημάδια τραυματισμού του ώμου

Αν πονάει ο ώμος σας, αναρωτηθείτε τα εξής:

Είναι ο ώμος δύσκαμπτος;

Μπορείτε να περιστρέψετε το χέρι σας σε όλες τις θέσεις;

Αισθάνεστε αστάθεια, δηλαδή αίσθημα ότι ο ώμος σας μπορεί να «βγει έξω»  ή να μετατοπιστεί από τη θέση του;

Δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες πχ λούσιμο, χτένισμα, ύπνος σε πλάγια θέση;

Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξιδεικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό ώστε,  να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

 

Κοινοί τραυματισμοί του ώμου

Τα περισσότερα προβλήματα στον ώμο αφορούν στους τένοντες και λιγότερο συχνά στα οστά. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τραυματισμό του ώμου είναι οι αθλητές και όσοι εκτελούν χειρωνακτικοί εργασία.

 

Αστάθεια ώμου

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, η κεφαλή του βραχιονίου μετακινείται ή αναγκάζεται να «βγει» από την κανονική της θέση. Όταν μιλάμε για αστάθεια, αναφερόμαστε σε εξάρθρημα ώμου.  Το εξάρθρημα μπορεί να συμβεί έπειτα από τραυματισμό του ώμου, μπορεί όμως να συμβεί και σε ασθενείς με χαλαρές αρθρώσεις , χωρίς να υπάρχει ιστορικό κάκωσης. Τα άτομα με αστάθεια ώμου , κάθε φορά που σηκώνουν το χέρι τους, αισθάνονται  πόνο και νιώθουν ότι ο ώμος γλιστράει από τη θέση του.

 

Πρόσκρουση

Η πρόσκρουση ώμου προκαλείται από την τριβή των τενόντων του ώμου στο πάνω μέρος της ωμοπλάτης, που ονομάζεται ακρώμιο. Η πρόσκρουση ώμου οφείλεται σε ανατομικά αίτια (κυρτό ακρώμιο). Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν μεγάλη ανύψωση του βραχίονα πάνω από το ύψος της κεφαλής.

 

Τραυματισμοί περιστροφικού πετάλου

Το περιστροφικό πέταλο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανατομίας του ώμου. Αποτελεί μια ομάδα τενόντων που παρέχουν τη δυνατότητα ανύψωσης και στροφής του άνω άκρου πάνω από το ύψος της κεφαλής. Η ρήξη στροφικού πετάλου ( σχισμή ή τρύπα του τένοντα) αποτελεί συχνό τραυματισμό του ώμου και αιτία πόνου.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού στον ώμο;

Ο ορθοπαιδικός θα ξεκινήσει με λήψη λεπτομερούς ιστορικού και θα συνεχίσει με την  κλινική εξέταση για να ελέγξει τυχόν προβλήματα σε γειτονικές αρθρώσεις του ώμου, όπως είναι η σπονδυλική στήλη και ο αυχένας. Στη συνέχεια, θα εξετάσει τον ώμο του ασθενούς και θα καταλήξει στη διάγνωση του προβλήματος. Αν χρειαστεί, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις πχ ακτινογραφία, μαγνητική.

 

Ποια θεραπεία ακολουθείται σε τραυματισμό ώμου;

Η θεραπεία που θα συστηθεί από τον εξιδεικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό ποικίλλει αναλόγως τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Σε εξαρθρήματα και κατάγματα, θα πρέπει να γίνει αρχικά ανάταξη του ώμου στην ανατομική του θέση και στη συνέχεια θα χρειαστεί,  είτε ακινητοποίηση της άρθρωσης με τη βοήθεια ενός νάρθηκα, είτε χειρουργική αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών. Η επιλογή της χειρουργικής θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της κάκωσης.

Σε ήπια πρόσκρουση ώμου, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, ανάπαυση και έγχυση βιολογικών παραγόντων που βοηθούν στην επούλωση των τραυματισμένων τενόντων.

Σε περιπτώσεις έντονης πρόσκρουσης και σε περιπτώσεις ρήξης τένοντα του ώμου (ρήξη υπερακανθίου, ρήξη στροφικού πετάλου), η μόνη αξιόπιστη θεραπεία είναι η αρθροσκόπηση ώμου. Η αρθροσκοπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που επιτρέπει  στον ορθοπαιδικό να συρράψει τη ρήξη των τενόντων και να αποκαταστήσει την φυσιολογική ανατομία του ώμου.

Σε κάθε τραυματισμό ώμου η επίσκεψη σε έναν εξιδεικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο Δρ Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός στην αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου. Έχει μετεκπαιδευθεί στη χειρουργική του ώμου στη Ζυρίχη και είναι πιστοποιημένος αθλίατρος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

2022-07-21T13:09:48+03:0021 Ιουλίου, 2022|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τραυματισμός του Ώμου