Πόνος στον καρπό

//Πόνος στον καρπό
 • Πόνος στον καρπό

Πόνος στον καρπό

Ο καρπός αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική άρθρωση καθώς συντελεί σημαντικές καθημερινές λειτουργίες. Αποτελείται από οκτώ μικρά οστά , πολλούς τένοντες, συνδέσμους, αγγεία και νεύρα. Πρόκειται για μια από τις πιο ευάλωτες αρθρώσεις και ένας τραυματισμός ή κάποια πάθηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική λειτουργικότητα του ασθενούς. Επομένως, είναι σημαντικό να τεθεί σωστή διάγνωση για να διαπιστωθεί από τι προκαλείται ο πόνος στον καρπό, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία της άρθρωσης.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον καρπό;

Τραυματισμός – Κάκωση

 Οι τραυματισμοί στον καρπό προκαλούνται συχνά ύστερα από πτώση πάνω στο τεντωμένο χέρι. Η πτώση μπορεί να προκαλέσει κάκωση των συνδέσμων  (διάστρεμμα)  ή των οστών (κάταγμα). Το συχνότερο κάταγμα στον καρπό είναι το κάταγμα του περιφερικού άκρου της κερκίδας. Το κάταγμα σκαφοειδούς είναι ένα λιγότερο συχνό κάταγμα το οποίο,  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί, μπορεί να μη φανεί στις ακτινογραφίες αμέσως μετά τον τραυματισμό.

Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση

 Οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη κίνηση του καρπού (πχ γραφή, πληκτρολόγηση, οδήγηση) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των τενόντων (τενοντίτιδα) . Εργάτες ή αθλητές που εκτελούν έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού μπορούν να υποστούν κάταγμα κόπωσης.

Οστεοαρθρίτιδα

Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας εμφανίζεται όταν  ο αρθρικός  χόνδρος που καλύπτει τα οστά  του καρπού φθείρεται. Η οστεοαρθρίτιδα στον καρπό είναι συνήθως μετατραυματικής αιτιολογίας, εμφανίζεται δηλαδή συχνότερα σε άτομα που έχουν τραυματίσει τον καρπό τους στο παρελθόν.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους ιστούς του. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως τον καρπό και συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία των καρπών και των χεριών.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον καρπό:

Πόνος στον καρπό – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του πόνου στον καρπό μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Για παράδειγμα, ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας περιγράφεται συχνά ως πόνος παρόμοιος με έναν αμβλύ πονόδοντο, ενώ το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλεί συνήθως μυρμήγκιασμα ή κάψιμο, ιδίως τη νύχτα. Η ακριβής θέση του πόνου στον καρπό παρέχει επίσης ενδείξεις για το τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

 • Αθλητισμός. Οι τραυματισμοί του καρπού είναι συνηθισμένοι τόσο σε αθλήματα που προκαλούν κραδασμούς στην άρθρωση όσο και σε αθλήματα που ενέχουν τον κίνδυνο πτώσεων.
 • Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει τα χέρια και τους καρπούς μπορεί να προκαλέσει πόνο στον καρπό, εάν εκτελείται με κάποια δύναμη και συχνότητα.
 • Ορισμένες παθήσεις ή καταστάσεις. Η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Πόνος στον καρπό – Θεραπεία

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στον καρπό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο, τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, καθώς και από την ηλικία και τη συνολική υγεία του ασθενούς.

 • Φαρμακευτική αγωγή

Τα κοινά παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στον καρπό. Ισχυρότερα αναλγητικά διατίθενται με ιατρική συνταγή κατόπιν κλινικής εξέτασης.

 • Φυσικοθεραπεία

Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει εξειδικευμένες θεραπείες και ασκήσεις για τραυματισμούς του καρπού και για προβλήματα των τενόντων. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει με την αποκατάσταση μετεγχειρητικά.

 • Ακινητοποίηση

Η ακινητοποίηση με νάρθηκα  είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις τενοντίτιδας, διαστρέμματος ή κατάγματος.

 • Χειρουργική επέμβαση

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Ένδειξη χειρουργικής θεραπείας μπορεί να υπάρχει σε:

 • Κατάγματα οστών
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Αποκατάσταση τενόντων ή συνδέσμων

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε πόνο στον καρπό, επικοινωνήστεάμεσα με τον άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αντιμετώπιση παθήσεων του καρπού Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Γεώργιο Κόλλια.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα το αίτιο που προκαλεί πόνο στον καρπό. Πέρα από τον πόνο μπορεί ο ασθενής να νιώθει μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στο χέρι.

Ο πόνος στον καρπό, συνήθως, μπορεί να εμφανιστεί κατά την άθληση, τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες του χεριού  ή και από ορισμένες συστηματικές παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η θεραπεία εξαρτάται από την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων του ασθενούς. Αρχικά, ο πόνος στον καρπό αντιμετωπίζεται με :

 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Φυσικοθεραπεία
 • Ακινητοποίηση

 

Στις εξής περιπτώσεις :

 • Κάταγμα οστών
 • Συμπιεστικές νευροπάθειες (πχ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
 • Ρήξη τενόντων ή συνδέσμων
2023-03-27T09:38:53+03:0018 Ιανουαρίου, 2023|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόνος στον καρπό