Ρήξη μηνίσκου: Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση

//Ρήξη μηνίσκου: Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση

Ρήξη μηνίσκου: Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς στο γόνατο. Παρόλο που δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση σε όλες τις περιπτώσεις, διάφοροι παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Ανάλογα με το είδος της ρήξης και την ηλικία του ασθενούς, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ρήξη μπορεί να αντιμετωπισθεί  με φυσιοθεραπεία και ανάπαυση. Σε άλλες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση με αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή αφού εξασφαλίζει σωστή ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Πως προκαλείται η ρήξη μηνίσκου και ποια είναι η θεραπεία;

Οι μηνίσκοι είναι δύο σκληρά μαξιλάρια χόνδρου σε σχήμα C, τα οποία βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης. Λειτουργούν ως ένα είδος αμορτισέρ για τη διανομή δυνάμεων σε όλο το γόνατο. Βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση της άρθρωσης  και στην απορρόφηση των κραδασμών.

Η ρήξη μηνίσκου είναι συνήθως αποτέλεσμα αθλητικού τραυματισμού, ωστόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες η ρήξη μηνίσκου είναι αποτέλεσμα της φυσικής εκφύλισης και αλλοίωσης του μηνίσκου. Η ρήξη δημιουργείται από απότομες στροφικές κινήσεις όταν το πόδι βρίσκεται «κολλημένο» στο έδαφος ή σε βαθύ κάθισμα.

Οι μηνίσκοι μπορούν να τραυματιστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το είδος της ρήξης εξαρτάται από τη μορφολογία και την εντόπιση της βλάβης.

 

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποθεραπεία μίας ρήξης μηνίσκου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την αποκατάσταση. Βασικοί παράγοντες είναι:

  • Ηλικία – Όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ανάκαμψης. Αντίθετα, οι περισσότεροι νέοι, υγιείς ασθενείς θα βιώσουν ταχύτερη ανάρρωση.
  • Σωματικό βάρος – Το μεγαλύτερο βάρος συνήθως σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο ανάκαμψης.
  • Καθημερινότητα – Παρόλο που ο γιατρός ενθαρρύνει τους ασθενείς να σηκώνονται και να κινούνται μετά τη χειρουργική επέμβαση, η έντονη δραστηριότητα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαίο να μειωθεί το επίπεδο δραστηριότητάς ώστε να διασφαλιστεί η σωστή θεραπεία. Ακόμη, ο χρόνος επούλωσης μπορεί να είναι ταχύτερος για εκείνους που ήταν ενεργοί πριν από τον τραυματισμό σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καθιστική ζωή.
  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος – Εάν υπάρχει αρθρίτιδα στο γόνατο που τραυματίζεται, αυτό συνεπάγεται με μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης.
  • Τύπος και έκταση χειρουργικής επέμβασης – Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που θα υποβληθεί ο ασθενής επηρεάζει την αποκατάσταση της ρήξης. Η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί απλά το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου σημαίνει γενικά μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Εάν η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει και τη συρραφή του μηνίσκου, τότε απαιτείται συνήθως περισσότερος χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση του γόνατος.

Ανεξάρτητα από τον τύπο χειρουργικής επέμβασης, οι ασκήσεις αποκατάστασης και οι φυσικοθεραπείες συνιστώνται σχεδόν πάντα ως μέρος της αποθεραπείας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις για τη βελτίωση ή τη διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και για την ενίσχυση των μυών της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποκατάσταση του μηνίσκου. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ενώ μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη ανάρρωση μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, άλλοι θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να δουν τα ίδια αποτελέσματα.

 

Εάν πάσχετε από ρήξη μηνίσκου, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τον ενεργό τρόπο ζωής σας ή να ζήσετε με χρόνιο πόνο στο γόνατο. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Γεώργιο Κόλλια για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας και τον αναμενόμενο χρόνο αποκατάστασης.

2021-05-24T10:54:34+03:0024 Μαΐου, 2021|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρήξη μηνίσκου: Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση