Παγωμένος Ώμος: Αίτια και Συμπτώματα

//Παγωμένος Ώμος: Αίτια και Συμπτώματα

Παγωμένος Ώμος: Αίτια και Συμπτώματα

Ο παγωμένος ώμος είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση κατά την οποία περιορίζεται το εύρος κίνησης του ώμου. Οφείλεται στην επώδυνη ρίκνωση του αρθρικού θυλάκου. Ως αποτέλεσμα, η άρθρωση του ώμου δεν έχει αρκετό χώρο για περιστροφή. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο και δυσκαμψία. Συχνά, επηρεάζει άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών και είναι πιο πιθανό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

 

Τι προκαλεί έναν παγωμένο ώμο;

Άτομα με ορμονικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή στις φλεγμονές των αρθρώσεων. Μια μακρά περίοδος αδράνειας λόγω τραυματισμού, ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης, επίσης κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα σε φλεγμονές και συμφύσεις.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου;

Ο παγωμένος ώμος συνήθως αναπτύσσεται αργά και σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

  • Στάδιο 1ο: (6 εβδομάδες – 9 μήνες) οποιαδήποτε κίνηση του ώμου προκαλεί πόνο και το εύρος κίνησης του ώμου αρχίζει να περιορίζεται.
  • Στάδιο 2ο: (4-12 μήνες) ο πόνος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Ωστόσο, ο ώμος γίνεται πιο άκαμπτος και δυσκίνητος.
  • Στάδιο 3ο: (5-26 μήνες) το εύρος κίνησης του ώμου αρχίζει να βελτιώνεται.

Σε αρκετούς ασθενείς, ο πόνος επιδεινώνεται τη νύχτα και διαταράσσει τον ύπνο τους.

 

Πως γίνεται η διάγνωση για τον παγωμένο ώμο;

Εάν αισθάνεστε δυσκαμψία και πόνο στον ώμο σας, επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας. Ο γιατρός ξεκινά με κλινική εξέταση έτσι ώστε, να αξιολογήσει το εύρος κίνησης του πα΄σχοντος ώμου. Απεικονιστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.

 

Πως αντιμετωπίζεται ο παγωμένος ώμος;

Η θεραπεία για τον παγωμένο ώμο στην αρχή είναι συντηρητική, σε περιπτώσεις όμως που ο πόνος επιμένει και η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει, τότε συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον παγωμένο ώμο. Ο στόχος είναι να διαταθεί (τεντωθεί) η άρθρωση του ώμου και ανακτηθεί η χαμένη κίνηση. Μπορεί να χρειαστούν από μερικές εβδομάδες έως μήνες για να υπάρξει πρόοδος.

Φαρμακευτική Αγωγή

Για τη θεραπεία του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μια ένεση κορτιζόνης στην άρθρωση του ώμου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ,τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Η χειρουργική αποκατάσταση του παγωμένου ώμου γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου. Κατά την αρθροσκόπηση, πραγματοποιείται λύση των συμφύσεων και αφαίρεση των ιστών που φλεγμαίνουν. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική της αρθροσκόπησης ώμου έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, με πλήρη ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου και απαλλαγή του ασθενούς από τον πόνο και τη δυσκαμψία.

 

Η έγκαιρη θεραπεία αποτρέπει την επιδείνωσης της κατάστασης. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Γεώργιο Κόλλια για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.

2022-01-10T19:40:30+02:003 Μαρτίου, 2021|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγωμένος Ώμος: Αίτια και Συμπτώματα