Ανατομία Ώμου

//Ανατομία Ώμου
 • Ώμος Ανατομία

Ανατομία Ώμου

Η ανατομία του ώμου, είναι μια από τις πιο περίπλοκες  του ανθρώπινου σώματος. Η ωμική ζώνη, είναι ένα σύμπλεγμα αρθρώσεων  όπου πολλοί μύες δρουν συνεργικά  με στόχο να παρέχουν κίνηση στο άνω άκρο. Οι μύες του ώμου έχουν διττό στόχο. Αρχικά, σταθεροποιούν τις αρθρώσεις του ώμου, και στη συνέχεια προσφέρουν τη δυνατότητα της κίνησης.

Ανατομία Ώμου: Ποια είναι τα οστά του ώμου;

Η άρθρωση του ώμου, αποτελείται από τη σύζευξη της κεφαλής του βραχίονα με την ωμογλήνη, η οποία αποτελεί τμήμα της ωμοπλάτης. Στο σχηματισμό της άρθρωσης του ώμου, συμμετέχουν η κλείδα, η ωμοπλάτη και το άνω τμήμα του βραχιονίου.

 • Ωμοπλάτη: είναι ένα επίπεδο, τριγωνικό οστό, που βρίσκεται στο ανώτερο μέρος της πλάτης. Το οστό της ωμοπλάτης, παρέχει περιοχές πρόσφυσης για τους μύες της πλάτης και του τραχήλου. Επίσης, συνδέεται με την κλείδα στο μπροστινό μέρος του σώματος.
 • Άνω τμήμα του βραχιονίου οστού: το οστό αυτό, αποτελείται από μια σφαιρική κεφαλή, για να δημιουργεί μία σφαιρική άρθρωση με την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της άρθρωσης, παίζουν καθοριστικό ρόλο οι ισχυροί σύνδεσμοι, μύες και τένοντες που την περιβάλλουν.
 • Κλείδα: είναι ένα οστό που παρουσιάζει διπλή κύρτωση όπως το λατινικό γράμμα S. Ρόλος της είναι να συνδέει την ωμική ζώνη με τον κορμό. Συμβάλλει στη σταθεροποίηση των κινήσεων του ώμου, καθώς διατηρεί την άρθρωση του ώμου σε λειτουργική θέση και επιτρέπει στο άνω άκρο να λαμβάνει διάφορες θέσεις στο χώρο. Επιπρόσθετα, παρέχει προστασία στις νευραγγειακές δομές, οι οποίες διέρχονται από τον τράχηλο προς το άνω άκρο.

Ανατομία Ώμου: Ποιες είναι οι αρθρώσεις του ώμου;

Η ένωση των οστών της κλείδας, της ωμοπλάτης και του βραχιονίου, σχηματίζουν τρεις αρθρώσεις:

Γληνοβραχιόνια άρθρωση: Η άρθρωση αυτή δημιουργείται από τη σύζευξη του βραχιονίου και της ωμογλήνης της ωμοπλάτης. Σκοπός της άρθρωσης είναι, να επιτρέπει στο χέρι να κινείται κυκλικά και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ακρωμιοκλειδική άρθρωση: Αποτελεί το ανώτατο σημείο του ώμου και δημιουργείται από τη σύνδεση της κλείδας με την ωμοπλάτη. Ο ρόλος της είναι να προσφέρει σταθερότητα κάθε φορά που πραγματοποιείται ανύψωση των χεριών πάνω από το ύψος του κεφαλιού.

Στερνοκλειδική άρθρωση: Βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, στο σημείο όπου η κλείδα συναντά το στέρνο. Ρόλος της είναι να επιτρέπει την κίνηση των κλειδών.

Κάθε άρθρωση πλαισιώνεται από:

 • Χόνδρο
 • Συνδέσμους
 • Μύες
 • Τένοντες

Κινήσεις του Ώμου

Η κινητικότητα της ωμικής ζώνης, προκειμένου να υπάρξει μια φυσιολογική κίνηση, απαιτεί την εναρμονισμένη λειτουργία και των τριών αρθρώσεων του ώμου. Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός συνδέσμων και μυών περικλείουν την άρθρωση, προσφέροντας σταθερότητα αλλά και έλεγχο των κινήσεων. Οι κινήσεις του ώμου, περιλαμβάνουν:

 • Κάμψη και έκταση
 • Απαγωγή και προσαγωγή
 • Έσω και έξω στροφή

Παθήσεις του Ώμου

Οι ώμοι λειτουργούν επαναλαμβανόμενα και σε καθημερινή βάση. Για το λόγο αυτό,  είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου, είναι:

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος Κόλλιας, αντιμετωπίζει με ασφάλεια οποιαδήποτε πάθηση της άρθρωσης του ώμου. Επικοινωνήστε μαζί του, για μια άμεση και αποτελεσματική λύση στο δικό σας πρόβλημα.

2022-05-30T18:09:51+03:0030 Μαΐου, 2022|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανατομία Ώμου