Σύνδρομο απιοειδούς μυός

/Σύνδρομο απιοειδούς μυός
Σύνδρομο απιοειδούς μυός2023-10-03T17:00:31+03:00

Το Σύνδρομο του Απιοειδούς Μυός (ΣΑΜ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην περιοχή του γλουτού, λόγω πίεσης του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ του ισχίου. Συχνά, ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα και αίσθημα ηλεκτρισμού που ξεκινά από το γλουτό  και επεκτείνεται στον μηρό και στο πόδι.

Κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου απιοειδούς μυός

Οι ασθενείς που πάσχουν από Σύνδρομο απιοειδούς μυός συνήθως παρουσιάζουν έντονο πόνο στην οσφυοϊερά περιοχή. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται συχνά από ακτινοβόλο δυσφορία που:

  • ακολουθεί την κατανομή των γλουτιαίων
  • εκτείνεται στην οπίσθια και μέση επιφάνεια του μηρού, καθώς και στην γαστροκνημία

Η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ενδείξεις φλεγμονής των μαλακών μορίων του γλουτού. Σε περιπτώσεις που η πάθηση επιμένει, μπορεί να εμφανιστούν επώδυνα σημεία πυροδότησης στα σημεία διασταύρωσης του ισχιακού νεύρου με τον απιοειδή μυ. Συχνά, οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα κατά την καθιστή θέση σε σκληρές επιφάνειες, καθώς και κατά την ορθοστασία και το περπάτημα.

Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Από τι προκαλείται;

Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου απιοειδούς μυός παραμένει αδιευκρίνιστη. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες έχουν θεωρηθεί ως πιθανά αίτια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ΣΑΜ φαίνεται να πυροδοτείται από:

  • επαναλαμβανόμενη και έντονη αθλητική δραστηριότητα
  • κάθισμα σε σκληρές επιφάνειες.
  • ανατομικές παραλλαγές του μυός ή του ισχιακού νεύρου.

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται κυρίως στα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής και σε μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Κλινικά, το ΣΑΜ χαρακτηρίζεται από ισχιαλγία, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του κάτω άκρου, ενώ ο οσφυϊκός πόνος απουσιάζει. Επιπλέον, κατά την εξέταση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μέσω μαγνητικής τομογραφίας, δεν παρατηρούνται συνήθως σημαντικά παθολογικά  ευρήματα που σχετίζονται με κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Η διαγνωστική προσέγγιση αποτελεί πρόκληση για τον κλινικό ιατρό καθώς, η οριστική διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του αποκλεισμού άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτωματολογία.

Θεραπευτικές μέθοδοι για το σύνδρομο απιοειδούς μυός

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η θεραπεία είναι συντηρητική. Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου είναι καθοριστική για την επιτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης. Για τη συντηρητική αντιμετώπιση προτείνεται κατά κύριο λόγο:

  • Ανάπαυση
  • Αποφόρτιση του πάσχοντος άκρου
  • Φυσικοθεραπεία που περιλαμβάνει ασκήσεις διάτασης
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης κορτικοστεροειδών ή τοπικών αναισθητικών. Σε περιπτώσεις που οι συντηρητικές θεραπείες αποδεικνύονται ανεπαρκείς, μπορεί προταθεί η χειρουργική αντιμετώπιση για την οριστική ανακούφιση του ασθενούς. Οι χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του ισχιακού νεύρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε άμεσα με τον άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Γεώργιο Κόλλια.