Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

//Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής περιγράφει την πρόσκρουση της βραχιόνιας κεφαλής στο ακρώμιο κατά την ανύψωση του άνω άκρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθλιψη και το σταδιακό ερεθισμό των μαλακών ανατομικών δομών που βρίσκονται ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή.

Τα ανατομικά στοιχεία που επηρεάζονται είναι:

  • Ο υπακρωμιακός ορογόνος θύλακος (bursa)
  • Το στροφικό πέταλο (συχνότερα ο υπερακάνθιος και ο υπακάνθιος)
  • Η μακρά κεφαλή του δικεφάλου

Ο επίμονος μηχανικό ερεθισμός του ορογόνου θυλάκου και του στροφικού πετάλου λόγω της πρόσκρουσης, ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία του πόνου του ασθενούς. Εάν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική θεραπεία, η φλεγμονή εξαπλώνεται και εξελίσσεται σε θυλακίτιδα, τενοντίτιδα στροφικού πετάλου,  τενοντίτιδα μακράς κεφαλής δικεφάλου ή ακόμα και σε ρήξη υπερακανθίου ή μακράς κεφαλής.

Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής εκδηλώνεται με πόνο κατά τις κινήσεις του ώμου και διαγιγνώσκεται με ειδικές κλινικές δοκιμασίες. Για την εμφάνιση του συνδρόμου ενοχοποιείται το σχήμα του ακρωμίου, το οποίο σε ορισμένους ανθρώπους είναι περισσότερο κυρτό (ακρώμιο τύπου ΙΙ και ΙΙΙ), με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο υπακρωμιακός χώρος  (χώρος μεταξύ ακρωμίου και βραχιόνιας κεφαλής). Η μορφολογία του ακρωμίου επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες ώμου.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με τροποποίηση των δραστηριοτήτων, φυσιοθεραπεία και απλά παυσίπονα. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα μπορούμε να προχωρήσουμε σε έγχυση κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων.

Σε αποτυχία αυτών των μέτρων, υπάρχει ένδειξη χειρουργικής θεραπείας (αρθροσκόπηση ώμου). Η επέμβαση ονομάζεται ακρωμιοπλαστική και συνίσταται στη μετατροπή του κυρτού ακρωμίου σε επίπεδο και λείο. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνουμε τον υπακρωμιακό χώρο και περιορίζουμε την πιθανότητα πρόσκρουσης. Τα αποτελέσματα της ακρωμιοπλαστικής είναι άμεσα και εντυπωσιακά. Ο ασθενής επιστρέφει στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες και απαλλάσσεται οριστικά από το ενοχλητικό αίσθημα του πόνου κατά την ανύψωση του άνω άκρου.

 

 

2020-10-26T18:32:32+00:00Δεκέμβριος 4th, 2018|Blog|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής