Ρήξη Υποπλατίου

/Ρήξη Υποπλατίου
Ρήξη Υποπλατίου2022-06-17T20:03:08+00:00

Ο υποπλάτιος είναι ένας από τους τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου και είναι υπεύθυνος για την έσω στροφή της κεφαλής του βραχιονίου.

Η ρήξη υποπλατίου περιγράφει την απόσπαση του τένοντα του υποπλατίου από το σημείο στο οποίο προσφύεται στο βραχιόνιο (έλλασσον βραχιόνιο όγκωμα).

Λέγοντας ρήξη υποπλατίου , αναφερόμαστε στην αποκοπή-σχίσιμο τμήματος του τένοντα από το βραχιόνιο.
Αν αποσχιστεί ένα μέρος των ινών του τένοντα, αναφερόμαστε σε μερική ρήξη.
Αν αποσχιστεί ολόκληρος ο τένοντας, τότε αναφερόμαστε σε πλήρη ρήξη.

Η ρήξη υποπλατίου μπορεί να είναι:

  • Οξεία – τραυματική: συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς και είναι συνέπεια απότομης σύσπασης του τένοντα
  • Χρόνια – εκφυλιστική: παρατηρείται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται στη σταδιακή καταστροφή του τένοντα με το πέρασμα του χρόνου.

Η ρήξη υποπλατίου είναι ένα συχνό εύρημα κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ώμου και παρατηρείται είτε ως μεμονομένη ρήξη, είτε ως συνοδός κάκωση σε μεγάλες ρήξεις υπερακανθίου και υποπλατίου.

Η θεραπεία της ρήξης είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την καθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση στο βραχιόνιο. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά, μέσω μικρών τομών, και η ανατομική αποκατάσταση του τένοντα γίνεται με τη χρήση ειδικών ραμμάτων που ονομάζονται «αγκυρες».

Η συρραφή της ρήξης έχει πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα και βελτιώνει θεαματικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο αρθροσκόπησης ώμου, στο οποίο αναγνωρίζεται και αντιμετώπιζεται μια ρήξη υποπλατίου.