Ρήξη Υποπλατίου

/Ρήξη Υποπλατίου
Ρήξη Υποπλατίου2022-08-11T20:03:16+03:00

Ο υποπλάτιος είναι ένας από τους τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου και είναι υπεύθυνος για την έσω στροφή της κεφαλής του βραχιονίου.

Η ρήξη υποπλατίου περιγράφει την απόσπαση του τένοντα του υποπλατίου από το σημείο στο οποίο προσφύεται στο βραχιόνιο (έλλασσον βραχιόνιο όγκωμα).

Λέγοντας ρήξη υποπλατίου , αναφερόμαστε στην αποκοπή-σχίσιμο τμήματος του τένοντα από το βραχιόνιο.
Αν αποσχιστεί ένα μέρος των ινών του τένοντα, αναφερόμαστε σε μερική ρήξη.
Αν αποσχιστεί ολόκληρος ο τένοντας, τότε αναφερόμαστε σε πλήρη ρήξη.

Η ρήξη υποπλατίου μπορεί να είναι:

  • Οξεία – τραυματική: συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς και είναι συνέπεια απότομης σύσπασης του τένοντα
  • Χρόνια – εκφυλιστική: παρατηρείται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται στη σταδιακή καταστροφή του τένοντα με το πέρασμα του χρόνου.

Η ρήξη υποπλατίου είναι ένα συχνό εύρημα κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ώμου και παρατηρείται είτε ως μεμονομένη ρήξη, είτε ως συνοδός κάκωση σε μεγάλες ρήξεις υπερακανθίου και υποπλατίου.

Η θεραπεία της ρήξης είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την καθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση στο βραχιόνιο. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά, μέσω μικρών τομών, και η ανατομική αποκατάσταση του τένοντα γίνεται με τη χρήση ειδικών ραμμάτων που ονομάζονται «αγκυρες».

Η συρραφή της ρήξης έχει πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα και βελτιώνει θεαματικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο αρθροσκόπησης ώμου, στο οποίο αναγνωρίζεται και αντιμετώπιζεται μια ρήξη υποπλατίου, πατώντας εδώ.