Ολική αρθροπλαστική ισχίου

/, Ισχίο/Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η τελική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. 

Όταν η εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου φτάσει σε σημαντικό βαθμό, τότε, η μόνη αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκαμψίας του ισχίου, είναι η ολική αρθροπλαστική.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται αφαίρεση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών και αντικατάστασή τους με μεταλλικές προθέσεις (εμφυτεύματα). 

Οι προθέσεις είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά υλικά (χρώμιο , κοβάλτιο, τιτάνιο) και έχουν τέτοιο σχήμα και μέγεθος, ώστε να προσομοιάζουν με τη φυσιολογική άρθωση του ισχίου. 

Για την τοποθέτηση των προθέσεων, χρησιμοποιούνται διάφορες προσπελάσεις (AMIS, ALMIS, lateral, posterior). Με όλες πλέον τις προσπελάσεις και με την εξέλιξη της αναισθησιολογίας, επιτυγχάνεται ελάχιστη επεμβατικότητα, μικρότερος τραυματισμός των πέριξ ιστών, μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη κινητοποίηση του/της ασθενούς μετεγχειρητικά, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

Ο/Η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως 3 ημέρες και από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα ξεκινά να κινητοποιείται (κινησιοθεραπεία, βάδιση, ενδυνάμωση). 

Σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, έχει επιστρέψει ομαλά στις καθημερινες του/της δραστηριότητες.

Πρέπει να τονιστεί, ότι ο σημαντικότερος λόγος επιτυχίας της επέμβασης δεν είναι το είδος της  πρόσπελασης αλλά, η σωστή τοποθέτηση των προθέσεων. 

Εαν οι προθέσεις τοποθετηθούν σε σωστή θέση, εξασφαλίζεται η μακροχρόνια επιβίωσή τους και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επανάληψης της επέμβασης (χαλάρωση εμφυτευμάτων και αναθεώρηση αρθροπλαστικής). 

 

Οστεοαρθρίτιδα δεξιού ισχίου

 

Ολική αρθροπλαστική δεξιού ισχίου

 

 

2020-02-11T18:19:03+00:00Νοέμβριος 26th, 2019|Blog, Ισχίο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ολική αρθροπλαστική ισχίου