Νεύρωμα Morton

/Νεύρωμα Morton
Νεύρωμα Morton2023-09-18T16:47:32+03:00

Το νεύρωμα Morton είναι μία συμπιεστική νευροπάθεια του ποδιού. Τα νεύρα του ποδιού, πριν καταλήξουν στα δάκτυλα, μπορεί να υποστούν παθολογική συμπίεση και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως είναι ο πόνος, το μούδιασμα και το κάψιμο.

Νεύρωμα Morton – Αιτίες που το προκαλούν

Τα κύρια αίτια του νευρώματος Morton περιλαμβάνουν:

 • Στενά παπούτσια: Τα υποδήματα που ασκούν πίεση στα δάχτυλα μπορεί να οδηγήσουν στην πάθηση.
 • Ψηλά τακούνια: Όταν το βάρος του σώματος μεταφέρεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού, τότε δημιουργείται συμπίεση σε κάποιο μεσοδακτύλιο νεύρο.
 • Πλατυποδία: Η εσωτερική παρεκτόπιση του νεύρου μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και να προκαλέσει διόγκωση.
 • Κληρονομικότητα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίξει ρόλο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του νεύρωματος Morton περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Αίσθημα καύσου
 • Μούδιασμα

Ο πόνος μπορεί να υποχωρεί κατά την ανάπαυση, ενώ επιδεινώνεται κατά τη βάδιση και όταν ο ασθενής φοράει παπούτσια.

Νεύρωμα Morton – Διάγνωση

Η διάγνωση του νευρώματος Morton γίνεται συνήθως με βάση τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς. Ο Ορθοπαιδικός μπορεί επίσης να διενεργήσει φυσική εξέταση στο πόδι που πάσχει, αναζητώντας σημεία ευαισθησίας ή συμπίεσης του νεύρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί απεικονιστικός έλεγχος, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, με σκοπό να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες του πόνου.

Πώς αντιμετωπίζεται το νεύρωμα Morton;

Η θεραπεία για το νεύρωμα Morton επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου και στην πρόληψη της υποτροπής. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Ανάπαυση του ποδιού
  Η ανάπαυση του ποδιού είναι η πιο σημαντική πτυχή της θεραπείας. Θα πρέπει να αποφεύγετε να περπατάτε ή να φοράτε στενά παπούτσια μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

 • Ελαφριά άσκηση
  Η ελαφριά άσκηση, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην ανακούφιση του πόνου.

 • Φυσικοθεραπεία
  Η φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τους μυς του ποδιού σας και να βελτιώσετε τη στάση του.

 • Φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικά αναισθητικά
  Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Τα τοπικά αναισθητικά μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο πόδι για να ανακουφίσουν τον πόνο.

Νεύρωμα Morton – Επεμβατική Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση του νεύρου από τη συμπίεση. Περίπου το 60% των ασθενών ανταποκρίνονται στη μη επεμβατική θεραπεία.  Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής στην ανακούφιση του πόνου και πραγματοποιείται είτε με ραχιαία είτε με πελματιαία προσπέλαση. Ο Χειρουργός προσεγγίζει τον εγκάρσιο μετατάρσιο σύνδεσμο τον οποίο διατέμνει και στη συνέχεια αφαιρεί το νεύρωμα.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής συνήθως επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

Μετεγχειρητικά,  ο ασθενής φοράει ειδικό παπούτσι για τη βάδιση.

Οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν τακούνια έπειτα από 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Γεώργιος Κόλλιας, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της Ορθοπαιδικής αντιμετωπίζει ασθενείς με προβλήματα στο πόδι και στο πέλμα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις λειτουργικές απαιτήσεις του κάθε ασθενούς. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό.