Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

/Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση2021-10-05T19:41:12+03:00

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση περιγράφει την πρόσκρουση της κεφαλής του μηριαίου στην κοτύλη. Πρόκειται για μια ανατομική ιδιαιτερότητα της άρθρωσης του ισχίου, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά σε οστεοαρθρίτιδα.

Η πάθηση διακρίνεται σε τρεις τύπους:

  • Τύπος CAM: εξάλειψη του φυσιολογικού αυχένα της μηριαίας κεφαλής
  • Τύπος PINCER:  Αύξηση της καμπυλότητας της κοτύλης
  • Μεικτός τύπος

Χαρακτηριστικό όλων των τύπων μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης είναι η απώλεια εύρους κίνησης της άρθρωσης. Το μηριαίο οστούν δηλαδή έρχεται “πιο γρήγορα” σε επαφή με την κοτύλη, οπότε η άρθρωση “χάνει” κάποιες μοίρες ευρους κίνησης.

Στα αρχικά στάδια, ο ασθενής με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση νιώθει πόνο στο ισχίο του.

Σε προχωρημένα στάδια, παρατηρείται δυσκαμψία και επώδυνη στροφή της άρθρωσης.

Ο απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία θα αναδείξει την ιδιαιτερότητα της ανατομίας της περιοχής, ενώ η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει κακώσεις των πέριξ μαλακών μορίων (ρήξη επιχείλιου χόνδρου κοτύλης).

Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι κατά βάση συντηρητική και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης του ισχίου και ενδοαρθρικές εγχύσεις βιολογικών παραγόντων. Σε μέτρια στάδια, έχει θέση η αρθροσκόπηση του ισχίου και σε προχωρημένα πλέον στάδια (οστεοαρθρίτιδα), ανάλογα με την ηλικία και το λειτουργικό επίπεδο του ασθενούς, υπάρχει η ένδειξη για ολική αρθροπλαστική ισχίου.

 

Οι τρεις τύποι μηροκοτυτλιαίας πρόσκρουσης

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και στα δύο ισχία. Τύπος CAM. Τα πράσινα βέλη υποδεικνύουν την απώλεια του αυχένα των μηριαίων κεφαλών.

Αριστερό ισχίο: Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση – Μεικτός τύπος. Το πράσινο βέλος – τύπος PINCER και κίτρινο βέλος- τύπος CAM. Δεξί ισχίο: Το κόκκινο βέλος υποδεικνύει την οστεοαρθρίτιδα που έχει πλεον εγκατασταθεί στην άρθρωσηως αποτέλεσμα της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Ρήξη επιχείλιου χόνδρου κοτύλης σε νεαρό αθλητή. Εικόνα μαγνητικής τομογραφίας.

 

Ενδοαρθρική έγχυση (ένεση εντός της άρθρωσης) υαλουρονικού οξέος σε ισχίο με αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα. Με τη βοήθεια του υπερήχου, εισάγεται η βελόνα (κίτρινα βέλη) εντός της άρθρωσης του ισχίου, προκειμένου να επιτευχθεί ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου. Η υπερηχογραφική καθοδήγηση εξασφαλίζει ακρίβεια στη στόχευση και μας παρέχει τη σιγουριά ότι το ενέσιμο υαλουρονικό έχει εισαχθεί εντός της άρθρωσης του ισχίου.