Επικονδυλίτιδα

/Επικονδυλίτιδα
Επικονδυλίτιδα2022-06-02T15:50:30+03:00

 

Η επικονδυλίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει τους τένοντες του αγκώνα.

Κλινικώς, μοιάζει με τενοντίτιδα αν και στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία πάθηση κατά την οποία οι τένοντες αλλάζουν ιστολογική σύσταση (δεν αποτελεί πραγματική φλεγμονή).

Όταν προσβάλλονται οι εκτείνοντες  τένοντες που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, μιλάμε για έξω επικονδυλίτιδα ενώ, όταν προσβάλλονται οι καμπτήρες τένοντες που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης, μιλάμε για έσω επικονδυλίτιδα.

Η έξω και η έσω επικονδυλίτιδα  αναφέρονται επίσης ως tennis elbow και golf elbow αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει γιατί παρατηρούνται σε ερασιτέχνες αθλητές του τένις και του γκολφ αντίστοιχα, λόγω κακής τεχνικής και πλημμελούς προπόνησης.

Κλινικά, η επικονδυλίτιδα μιμείται μια απλή τενοντίτιδα. Παρουσιάζει :

πόνο στον αγκώνα

ευαισθησία στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα κατά την ψηλάφηση

αδυναμία άρσης αντικειμένων

πόνο κατά τις στροφές του χεριού

 

Η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας είναι κατά βάση συντηρική και περιλαμβάνει:

Ξεκούραση – αποχή από έντονες χειρωνακτικές εργασίες

Κατάλληλη παυσίπονη αγωγή

Έγχυση (ένεση) κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων στην πάσχουσα περιοχή

 

Η επικονδυλίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση. Μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από 12 μήνες αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά στα αρχικά της στάδια.

Βασική προϋπόθεση για επιτυχή θεραπεία είναι η σωστή διάγνωση του προβλήματος καθώς, υπάρχουν αρκετές  παθήσεις που μιμούνται την επικονδυλίτιδα.

Σε εμμένουσες περιπτώσεις ή σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, η θεραπεία είναι χειρουργική.  Κατά την επέμβαση, γίνεται αφαίρεση του πάσχοντος τένοντα και συρραφή του υγιούς τμήματός του.