Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής

/Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής
Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής2024-07-05T17:30:52+03:00
Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής

Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής είναι μια πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση που συνδέει την κλείδα με το ακρώμιο και αποτελεί μια διαδεδομένη πηγή ενοχλήσεων στον ώμο, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Προκύπτει, είτε από τραυματισμό, είτε από χρόνιο εκφυλισμό της άρθρωσης.

Αιτίες της αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής

Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής μπορεί να εκδηλωθεί λόγω διαφόρων παραγόντων:

  • Τραυματισμοί: Άμεση πλήξη του ώμου μπορεί να προκαλεσει βλάβη στην ακρωμιοκλειδική (AC) άρθρωση, οδηγώντας σε αρθρίτιδα με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια μετά τον αρχικό τραυματισμό.
  • Χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων: Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από αθλητικές ή επαγγαλματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με άρση βαρών συμβάλει στην προοδευτική φθορά της άρθρωσης, προδιαθέτοντας στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.
  • Ηλικία: Η φυσική διαδικασία γήρανσης αποδυναμώνει τους αρθρικούς χόνδρους, καθιστώντας τα ηλικιωμένα άτομα πιο επιρρεπή σε εκφυλισμό των αρθρώσεων και επακόλουθη αρθρίτιδα.
  • Κληρονομικότητα: Η γενετική προδιάθεση μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία ενός ατόμου στην αρθρίτιδα AC. Ενώ η ακριβής έκταση της γενετικής επιρροής παραμένει αβέβαιη, το οικογενειακό ιστορικό παραμένει σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου για την ανάπτυξη αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής.

Τι συμπτώματα προκαλεί η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής;

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής εκδηλώνονται συνήθως σταδιακά και συχνά επιδεινώνονται από κινήσεις του άνω άκρου.

Ανάμεσα στα κύρια συμπτώματα συγκαταλέγονται:

  • τοπικό οίδημα
  • ευαισθησία κατά την ψηλάφηση
  • πόνος, ιδίως κατά την άρση αντικειμένων
  • περιορισμένο εύρος κίνησης
  • δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου

Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής: Διάγνωση

Η ακριβής διάγνωση της αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής απαιτεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, που θα ενσωματώνει διάφορες διαγνωστικές μεθόδους για να διευκρινίσει την υποκείμενη παθολογία:

  • Ιατρικό ιστορικό
  • Φυσική εξέταση
  • Χρήση υπερηχογραφήματος και ακτινογραφίας ώμου
  • Μαγνητική τομογραφία

Συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές για την αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής

Οι αρχικές στρατηγικές αντιμετώπισης της αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής δίνουν έμφαση στις συντηρητικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στον μετριασμό της εξέλιξης της νόσου και στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της άρθρωσης:

  • Τροποποίηση της δραστηριότητας: Εφαρμογή τροποποιήσεων στον τρόπο χρήσης του άνω άκρου για τη μείωση της καταπόνησης της ακρωμιοκλειδικής.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Χορήγηση – εφόσον επιτρέπεται από το βιολογικό προφίλ του ασθενούς- μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.
  • Φυσικοθεραπεία: Εφαρμογή ενός προσαρμοσμένου προγράμματος άσκησης με έμφαση στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης.
  • Ενέσιμη θεραπεία: Έγχυση υαλουρονικού οξεός και θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Χειρουργική επέμβαση

Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των συντηρητικών μέτρων αντιμετώπισης της  αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής, η χειρουργική παρέμβαση είναι συχνή, ιδιαίτερα αποτελεσματική και έχει ένδειξη στις εξής περιπτώσεις:

  • Αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας
  • Σοβαρού βαθμού αρθρίτιδα που απειλεί την ακεραιότητα του υποκείμενων τενόντων
  • Συνοδός παθολογία όπως ρήξεις τενόντων ή αστάθεια

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιλογή που προσφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα στη διαχείριση της αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής. Πραγματοποιείται αρθροσκοπικός καθαρισμός των οστεοφύτων και της κάτω επιφάνειας της άρθρωσης, με στόχο την αφαίρεση του φλεγμονωδους  ορογόνου θυλάκου και την αποκατάσταση της ανατομίας της ωμικής ζώνης. Παράλληλα, ελέγχεται η ακεραιότητα των στροφέων τενόντων του ώμου και σε περίπτωση ρήξης, πραγματοποιείται συρραφή.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κόλλιας είναι άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου με μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του ώμου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής, επικοινωνήστε μαζί του.

Οι ασθενείς συνήθως μπορούν να πάρουν εξιτήριο το ίδιο βράδυ. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (ιατρικό προφίλ ασθενούς, σοβαρότητα της πάθησης, ομαλή μετεγχειρητικη πορεία κλπ) και δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

 

Απαιτείται γενική αναισθησία. Η αποκλειστική εφαρμογή περιοχικής αναισθησίας ή μέθης δεν είναι ασφαλής για τον ασθενή.

 

Οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν πλήρως στις δραστηριότητές τους εντός 3 έως 6 εβδομάδων μετά την επέμβαση. Αυτό εξαρτάται και από την συνυπάχουσα παθολογία (πχ ρήξη στροφικού πετάλου).

 

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης της αρθρίτιδας ακρωμιοκλειδικής είναι ελάχιστο, όταν εκτελείται από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς και αναισθησιολόγους και σε αξιόπιστα νοσοκομεία.